Absenţa lui Putin la summitul G20, simbol al "impasului" din Ucraina

111
Absenţa lui Putin la summitul G20, simbol al

Articole recomandate

Preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt în prezent angajate într-o ofensivă în Ucraina, a ales să nu se deplaseze la summitul G20, care îşi va deschide lucrările marţi, 15 noiembrie, în Bali (Indonezia).

Cel mai probabil, Vladimir Putin a luat această decizie pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a mers totuşi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, notează într-un comentariu agenţia France Presse, consultată de Agerpres.
 

„La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?”, întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko.
 

Alegând să nu plece în Indonezia, preşedintele rus se cruţă de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-şi izoleze şi mai mult ţara, deja vizată de sancţiuni occidentale severe, notează agenţia de presă citată.

Căci, cu sau fără Putin în Bali, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de ţările occidentale, a provocat sau agravat într-adevăr numeroase crize mondiale, în special economică şi climatică.

„Aceasta va fi principalul subiect abordat”, subliniază Fiodor Lukianov, politolog apropiat cercurilor puterii de la Moscova. „Dar ce putea să fi spus Putin? Poziţia sa este cunoscută, ea nu s-a schimbat, la fel şi cea a celeilalte tabere”, a declarat el, pentru AFP. „Ce rost avea să meargă?”, adaugă Lukianov.
 

Kremlinul a justificat această absenţă prin motive de „agendă” care l-au reţinut pe Vladimir Putin în Rusia, fără însă să precizeze ce fel de angajament l-ar fi împiedicat să ia parte la unul din cele mai importante summituri mondiale.

Putin nu se va adresa summitului nici măcar prin videoconferinţă, potrivit Kremlinului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară nu este încă membră G20, are programate două alocuţiuni, dar prin videoconferinţă.

Moscova va trimite totuşi o delegaţie la Bali, ce va fi condusă de ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, care, în iulie, părăsise intempestiv o reuniune a şefilor diplomaţiilor din G20, după un val de critici din partea mai multor omologi ai săi.

Absenţa lui Putin reflectă însă „sentimentul de impas” care domneşte printre actorii conflictului în Ucraina, „începând cu liderii ruşi”, apreciază Konstantin Kalacev, un politolog rus independent.

De fapt, la aproape nouă luni de la începutul ofensivei ruse, niciun fel de negocieri nu au loc între Kiev şi Moscova. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1468 secunde