Acordul SUA-România privind scutul antirachetă este un demers politic, nu o necesitate militară

833
Acordul SUA-România privind scutul antirachetă este un demers politic, nu o necesitate militară - scutantiracheta53929400-1315985028.jpg

Acordul încheiat între Washington și București privind instalarea unui scut antirachetă în România este mai mult un demers politic decât o necesitate militară, care ar putea conduce la o nouă cursă a înarmării, afirmă un analist francez citat de Russia Today, în pagina electronică.

"Nimeni nu crede cu adevărat că există posibilitatea ca Iranul să atace Europa - rachetele sale nu pot ajunge în Europa Occidentală", a declarat Pierre Guerlain, profesor la Universitatea din Paris.

"Washingtonul vrea probabil să reasigure țările foste satelit ale Uniunii Sovietice. Este o mutare politică, cu greu (poate fi descrisă drept) o necesitate militară", a explicat el.

Demersul Washingtonului intervine însă într-un moment dificil din punct de vedere financiar, a subliniat Guerlain, în timp ce Statele Unite se confruntă cu o rată foarte ridicată a șomajului.

România, la rândul ei, este nerăbdătoare să își demonstreze independența față de Moscova, a adăugat el.

"Este o modalitate de a se opune Rusiei, ceea ce s-ar putea transforma, poate, într-un fel de nouă cursă a înarmării, care este total fără sens", a afirmat el. "Nu numai lipsa de eficiență a scutului este problematică, ci și faptul că acesta va costa mult atât Statele Unite, cât și Rusia", a conchis el.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3717 secunde