Șeful diplomației UE, Josep Borrell:

"Acțiunile Turciei sunt un obstacol în calea consolidării încrederii"

238

Articole recomandate

Uniunea Europeană poate lucra cu Turcia pentru a rezolva conflictul din Siria, a declarat, miercuri, șeful diplomației europene, Josep Borrell, în urma discuțiilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, avertizând în același timp că decizia Ankarei de a-și deschide granițele cu Europa subminează încrederea între cele două părți, potrivit agenției DPA, consultată de Agerpres. 


În același timp, Josep Borrell i-a transmis Ankarei că situația de la granița cu Grecia este inacceptabilă și că Turcia nu ar trebui să încurajeze migranții să se deplaseze în continuare către frontiera cu statele UE. 


"Acțiunile unilaterale ale Turciei sunt un obstacol în dezvoltarea unor relații de încredere necesare astăzi mai mult ca oricând. Viața oamenilor nu poate fi pusă în pericol", menționează Borrell într-un mesaj postat pe Twitter, după două zile de discuții la Ankara, inclusiv cu miniștrii de externe, apărării și de interne. 


Cele două părți au discutat despre asistența în continuare a UE pentru a ajuta Turcia să abordeze "provocările care decurg din situația în Siria", potrivit unei declarații a UE. 


Uniunea Europeană se așteaptă ca Ankara să își îndeplinească obligațiile în cadrul acordului UE - Turcia din 2016. 
Despre întâlnirea cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Borrell a menționat că aceasta a fost lungă și profitabilă. 


XXX 
Peste 10.000 de migranți au încercat să treacă frontiera de vineri, când Turcia a declarat că nu va mai respecta acordul din 2016 cu UE destinat să limiteze afluxul de migranți în Europa, în schimbul unui ajutor de miliarde de euro. 


Cele 27 de state membre ale UE s-au mobilizat pentru a contracara șantajul Ankarei, care a decis să-i lase pe migranți să treacă, reanimând spectrul crizei din 2015: de la începutul săptămânii, responsabilii de la Bruxelles au efectuat vizite în Grecia și în Turcia, iar pentru miercuri, este programată o reuniune de urgență ministerială la Bruxelles. Astfel, la cinci ani de la afluxul masiv de refugiați, UE a consolidat controlul la frontiere, dar rămâne în căutarea unei politici eficiente de azil. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4312 secunde