Aderarea României și Bulgariei la Schengen, amânată până după 2017

101
Aderarea României și Bulgariei la Schengen, amânată până după 2017 - schengen-1444150741.jpg

Articole recomandate

Potrivit unor surse politice, Franța a propus amânarea discuțiilor privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, iar reprezentanții noștri au acceptat, relatează Realitatea TV. 


Decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi amânată din nou, în condițiile în care extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanți ai președinției luxemburgheze a UE, citați de BNR, informează și site-ul Novinite.com.

Guvernul bulgar și-a exprimat, în repetate rânduri, speranța ca o aderare parțială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), din perioada 8-9 octombrie. Însă, pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaților și controlul la frontiere.

Potrivit acestor surse la curent cu situația, participanții la una dintre ultimele reuniuni la nivel de ambasadori au eșuat să ajungă la un consens pe această temă, în contextul unei agende foarte încărcate cu privire la securitatea frontierelor și la răspunsul față de criza refugiaților.

Guvernul bulgar aștepta, în octombrie, o decizie politică favorabilă față de aderarea la Schengen cu frontierele aeriene.



De asemenea, premierul Victor Ponta anunța, luni, în Parlament, că a solicitat o amânare, adăugând că problema aderării la Schengen pare că urmează să fie amânată până târziu, în 2016, scrie Novinite.com. Ponta a sugerat că, în timpul președinției la UE a Olandei, ar fi puțin probabil un vot pozitiv în privința extinderii Schengen.

Olanda, care s-a opus acestei extinderi, și-a motivat opoziția invocând lipsa de progrese în sfera justiției și afacerilor interne în cle două state candidate.

Olanda urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene în ianuarie, până în iunie 2016.

Potrivit surselor citate de BNR, care au făcut declarații sub protecția anonimatului, Olanda nu a fost singura țară care a solicitat amânarea discuțiilor cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Următoarea reuniune la care Bucureștiul și Sofia ar putea să ceară aderarea la Schengen urmează să aibă loc în decembrie.

Pe de altă parte, intrarea României în zona de liberă circulație este prețul pe care liderii români l-au fixat pentru găzduirea de refugiați și imigranți, scria Bloomberg pe 8 septembrie.

"România vrea drepturi de Schengen dacă va fi impusă o cotă de refugiați", titra Bloomberg pe 8 septembrie.

Germania s-a opus, în trecut, intrării României în Schengen, din cauza corupției din țara noastră. Asta deși România primise undă verde din partea Comisiei Europene, potrivit Bloomberg.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Octombrie 2015
Stire din Actual : "Frontierele spațiului Schengen au căzut"
Pagina a fost generata in 0.4966 secunde