AFP - Organizaţia „Reporteri fără frontiere” a protestat la graniţa cu Belarus

1988
AFP - Organizaţia „Reporteri fără frontiere” a protestat la graniţa cu Belarus - fond3print-1622226072.jpg

Articole de la același autor

Organizaţia neguvernamentală „Reporteri fără frontiere” (RSF) a protestat împotriva situaţiei dezastruoase în care se află libertatea presei în Belarus. Secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a participat la o demonstraţie organizată în Lituania la frontiera cu Belarus, după interceptarea duminică a unui avion de linie de către autorităţile de la Minsk în scopul arestării jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, transmite AFP.

Zeci de jurnalişti belaruşi şi lituanieini au manifestat de-a lungul frontierei cu portretele a 21 de colegi aflaţi în închisoare în Belarus. Secretarul general al RSF a calificat regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, drept „prădător al libertăţii presei”, adăugând că Lukaşenko a acţionat ca un „terorist” ordonând duminică interceptarea unui zbor Ryanair Atena-Vilnius ce survola teritoriul Belarusului şi la bordul căruia se afla tânărul jurnalist Roman Protasevici. Acesta trăia de ani buni în exil, a fost arestat împreună cu prietena sa, Sofia Sapega, şi riscă o pedeapsă grea cu închisoarea. „Lukaşenko ar trebui să fie urmărit penal pentru ceea ce a făcut, ceea ce a ordonat şi ceea ce justifică acum este o deturnare de avion cu o intenţie teroristă şi este responsabil”, a declarat Christophe Deloire pentru AFP.

RFI a depus o plângere penală împotriva lui Lukaşenko

Secretarul general al RSF a venit în Lituania pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de jurnaliştii din Belarus, după ce s-a întâlnit cu procurorii lituanieni care au deschis o anchetă cu privire la deturnarea avionului Ryanair. Deloire a depus o plângere penală în Lituania împotriva preşedintelui Lukaşenko, în numele RSF, pentru o acţiune pe care a catalogat-o „deturnare în scopuri teroriste”. „Este important să continuăm mobilizarea, să luăm în considerare mijloacele de a-i sprijini pe viitor în mod foarte concret pe jurnaliştii belaruşi, care se află astăzi într-o situaţie dezastruoasă”, a subliniat Deloire. „Dacă vrem să obţinem rezultate în acest caz, să obţinem eliberarea jurnalistului aflat astăzi în arest, să punem capăt represiunii jurnaliştilor şi, în general, a societăţii civile din Belarus, există în mod evident presiuni politice, există sancţiuni economice împotriva statelor şi apoi există acţiune în justiţie”, a adăugat liderul RSF. RSF situează Belarus pe locul 158 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei în 2021. Asociaţia de apărare a libertăţii presei, cu sediul în Franţa este prezentă în 15 ţări şi a cerut prin iniţiativa sa deschiderea „unei anchete penale pentru un act de deturnare în scopuri teroriste împotriva lui Aleksandr Lukaşenko” şi a oricărei alte persoane care ar putea fi implicată

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3181 secunde