AFP - Recep Tayyip Erdogan: „SUA riscă să piardă un prieten”

Miercuri, 02 Iunie 2021, 21:46
531
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Statele Unite ale Americii că riscă să „piardă un prieten preţios” prin „încolţirea” Turciei, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări. Erdogan şi Biden urmează să se întâlnească pentru prima dată pe 14 iunie, în cadrul Summitului NATO de la Bruxelles.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat recent SUA că riscă „să piardă un prieten preţios” prin „încolţirea” Turciei, asta cu două săptămâni înaintea unei întâlniri cu omologul său american Joe Biden pe fondul tensiunilor bilaterale, relatează AFP. „Cei care încolţesc Republica Turcia vor pierde un prieten preţios”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat postului de televiziune turc TRT, ca răspuns la o întrebare despre relaţiile dintre Ankara şi Washington, notează Le Figaro. Avertismentul vine înainte de prima întâlnire dintre Recep Tayyip Erdogan şi Joe Biden, programată pentru 14 iunie, în cadrul summitului NATO de la Bruxelles, menit să calmeze relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite. Relaţiile dintre aceste două ţări membre NATO s-au deteriorat şi mai mult după alegerea la Casa Albă a lui Joe Biden.

Genocidul armean, motivul tensiunii între Turcia şi SUA

Ankara a reacţionat puternic după recunoaşterea de către Washington, în aprilie, a genocidului armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia respinge, însă, termenul de genocid evocând un război civil în Anatolia, împreună cu o foamete, în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

„Care este motivul tensiunilor noastre cu Statele Unite? Aşa-numitul genocid armean. Deci nu aveţi altă problemă de rezolvat decât să fiţi avocatul Armeniei?”, a spus preşedintele Turciei. Recep Tayyip Erdogan a enumerat, de asemenea, mai multe subiecte care au afectat relaţiile dintre Ankara şi Washington din 2016, începând cu sprijinul american pentru miliţiile kurde din Siria, pe care Turcia le descrie drept „terorişti”. „Dacă Statele Unite sunt într-adevăr aliaţii noştri, ar trebui să fie de partea teroriştilor sau de partea noastră? Din păcate, ei continuă să sprijine teroriştii ”, a mai declarat preşedintele turc.

Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a subliniat că a reuşit întotdeauna să lucreze cu preşedintele Americii, „fie că a fost republican, fie că a fost democrat”. Preşedintele Turciei va încerca să calmeze tensiunile între cei doi preşedinţi, informează AFP, în condiţiile în care săptămâna trecută Erdogan a afirmat că întâlnirea lor va permite deschiderea unei „noi ere” în relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Pagina a fost generata in 0.1169 secunde