Africa de Sud se pregătește să primească lideri politici din întreaga lume

62
Africa de Sud se pregătește să primească lideri politici din întreaga lume - nelsonmandela-1386437228.jpg

Articole recomandate

Africa de Sud se pregătește să primească lideri politici din întreaga lume care vor participa, peste o săptămână, la funeraliile fostului președinte sud-african Nelson Mandela, decedat joi seara, la Johannesburg, la vârsta de 95 de ani, după o suferință îndelungată, comentează Associated Press, potrivit Agerpres.ro.

Printre cei care deja au anunțat că vor lua parte la înmormântarea eroului luptei anti-apartheid se află președintele SUA, Barack Obama, și doi predecesori ai săi în această funcție, George W. Bush și Bill Clinton, precum și șefa statului brazilian, Dilma Rousseff. Compania aeriană națională sud-africană (South African Airways) a introdus zboruri charter speciale pentru transportarea demnitarilor invitați la funeralii.

Guvernul sud-african a decretat o săptămână de doliu național și o ședință specială a celor două camere ale parlamentului (Adunarea Națională și Consiliul Național al Provinciilor) se va desfășura luni în memoria primului președinte de culoare al Africii de Sud.

Duminică va fi zi națională de rugăciune și reflecție, iar ceremoniile naționale în memoria fostului lider sud-african se vor desfășura pe stadionul din Johannesburg care a găzduit finala Cupei Mondiale la Fotbal din 2010, ocazie cu care Nelson Mandela a apărut pentru ultima dată în public. Ceremonii de omagiere a fostului lider sud-african vor avea loc și în toate celelalte provincii și regiuni din Africa de Sud.

Corpul neînsuflețit al lui Nelson Mandela va fi depus din 11 până în 13 decembrie în clădirea ce găzduiește sediul sindicatelor din capitala țării, Pretoria.

Funeraliile de stat și înmormântarea lui Nelson Mandela vor avea loc în 15 decembrie în satul copilăriei sale, Qunu, situat în provincia Capetown din sud-estul țării.

Nelson Mandela a fost primul președinte de culoare al Africii de Sud; el a condus țara din mai 1994 până în iunie 1999. În tinerețe, pentru activitatea sa împotriva sistemului apartheid a stat 27 de ani în închisoare. În anul 1993, Mandela a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta și angajamentul său ferm pentru o lume mai bună. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 06 Decembrie 2013
Stire din Actual : A murit NELSON MANDELA
Pagina a fost generata in 1.2897 secunde