Agenți KGB la bordul avionului Ryanair deturnat în Belarus

678
Agenți KGB la bordul avionului Ryanair deturnat în Belarus - 20210523t190753z2129392127rc2vln-1621858215.jpg

Articole recomandate

Agenţi ai serviciilor de securitate belaruse (KGB) se aflau în avionul Ryanair deturnat de autorităţile belaruse, care au arestat un opozant prezent la bord, a afirmat luni directorul companiei aeriene irlandeze, Michael O'Leary, conform AFP. La fel ca executivul irlandez, O'Leary a denunţat un act de "piraterie" susţinut de Belarus. "Se pare că intenţia autorităţilor (belaruse) era de a face să coboare din avion un jurnalist şi persoana care călătorea cu el", a explicat acesta la postul de radio irlandez Newstalk. "Credem că agenţi KGB au coborât de asemenea pe aeroport", a adăugat el, evocând un incident "foarte îngrozitor" pentru pasageri şi echipaj. "Cred că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva unei companii aeriene europene", a mai spus O'Leary.

Roman Protasevici, 26 de ani, fost redactor-şef al influentei mass-media de opoziţie belaruse Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza după aterizarea de urgenţă a avionului pe aeroportul din Minsk, în urma unei false alerte cu bombă. La începutul serii, aparatul ce făcea legătura între Grecia şi Lituania, ambele ţări membre ale UE, şi-a putut relua zborul, fără Protasevici.

"Aceasta este cu adevărat piraterie aeriană, aprobată de stat", a declarat şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, la radio-televiziunea publică irlandeză RTE. "Aceasta era o companie aeriană irlandeză, un avion înregistrat în Polonia, plin de cetăţeni ai UE, care călătoreau între două capitale ale UE", a continuat el. "Nu putem permite ca astfel de incidente să aibă loc (doar) prin avertismente şi comunicate de presă ferme" ca răspuns, a mai subliniat Coveney, cerând "sancţiuni".

Reuniţi în summit la Bruxelles, şefii de stat sau de guvern din UE urmează să examineze luni seara noi sancţiuni împotriva regimului autoritar de la Minsk, ca reacţie la această deturnare. Circa o sută de responsabili belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, sunt deja vizaţi de sancţiuni europene din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această fostă republică sovietică.

Lituania şi Letonia au îndemnat ca zborurile internaţionale să nu mai treacă prin spaţiul aerian belarus.



Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6228 secunde