Alegeri europarlamentare. Ce partid ar obține cele mai multe mandate

267
Alegeri europarlamentare. Ce partid ar obține cele mai multe mandate - alegeri-1554049663.jpg

Articole recomandate

Partidul Popular European (PPE) ar obține 188 de mandate, socialiștii europeni 142 de mandate și liberalii 72 de mandate în viitorul Parlament European ce va fi format după alegerile europene din 23-26 mai, relevă estimările publicate de legislativul european cu privire la viitoarea sa componență (cea de-a noua legislatură), în baza unei selecții de sondaje naționale realizate înainte de 26 martie, informează Agerpres.

Pe poziția a patra s-ar plasa Europa Națiunilor și a Libertății (ENF), cu 61 de locuri, formațiune urmată de Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, 53 de locuri), Verzi (51 de locuri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL 49 de locuri) și Europa Libertății și a Democrației Directe (EFDD, 30 de locuri).

Numărul membrilor neafiliați ar fi de șapte, iar alți eurodeputați - 52.

La nivelul României (care va avea 33 de locuri în noul Parlament European, comparativ cu 32 în actuala legislatură), estimările publicate indică 11 mandate pentru PSD (29%), nouă mandate pentru PNL (24,7%), cinci mandate pentru Alianța 2020 USR PLUS (14,2%), patru mandate pentru ALDE (10,7%), trei mandate pentru Pro România (9,6%), un mandat pentru UDMR (5%). PMP nu ar obține niciun mandat (4,7% din voturi, sub pragul minim de 5%).

Cifrele provin dintr-o compilație a sondajelor reprezentative efectuate de institute naționale de sondare a opiniei publice din statele membre și agregate de Kantar Public în numele Parlamentului European. Partidele sunt atribuite numai grupurilor politice existente sau acolo unde sunt deja afiliate unui partid politic european asociat. Toate noile partide și mișcări, care nu și-au declarat încă intențiile, intră în categoria "altele".

Parlamentul European va publica estimări actualizate la fiecare două săptămâni până la finalul lunii aprilie și săptămânal în luna mai, până în ziua alegerilor. Sondajele inițiale de la ieșirea de la vot vor fi publicate pe 26 mai, pentru acele țări unde acestea vor fi realizate și unde votul se va termina, începând cu orele 18:00 și apoi la fiecare oră până la finalizarea rezultatelor parțiale din toate statele membre.

Scrutinul europarlamentar din luna mai va avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, față de 751 în prezent. Diferența este dată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deținute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în PE. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2545 secunde