Alegeri în Germania. Victoria Angelei Merkel, umbrită de succesul naționaliștilor

174
Alegeri în Germania. Victoria Angelei Merkel, umbrită de succesul naționaliștilor - alegeri-1506350412.jpg

Articole recomandate

Conservatorii germani ai Angelei Merkel au câștigat alegerile legislative de duminică, dar sărbătoarea a fost stricată de intrarea istorică a dreptei naționaliste în parlamentul federal și de căutarea unei majorități care se anunță a fi complicată, scrie AFP, într-un comentariu pe marginea scrutinului din Germania. 


CDU-CSU, cu cifre între 32,7 și 33,3%, conform estimărilor, ar înregistra cel mai slab scor electoral al său, mai mic decât precedentul minim istoric atins deja de Angela Merkel (33,8%, în 2009). Cancelarul german a recunoscut că aștepta un rezultat mai bun, adăugând că intrarea naționaliștilor în forul legislativ este o nouă provocare.


Formațiunea sa îi devansează totuși clar pe social-democrații lui Martin Schulz (SPD, 20-21%), care ar înregistra, la rândul lor, cel mai prost scor electoral de după 1945, potrivit estimărilor canalelor publice ARD și ZDF, consultate de Agerpres. 


Așadar, îi va reveni actualului cancelar, pentru a patra oară, sarcina de a căuta parteneri de coaliție pentru formarea viitorului executiv. Dar această căutare a unei noi majorități a fost complicată duminică seara de SPD, care a decis să intre în opoziție, după patru ani de guvernare cu Angela Merkel. 


Martin Schulz și-a exprimat regretul pentru o "zi dificilă și amară pentru social-democrație", dar a promis că se va lupta în Bundestag pentru "valorile sale și principiile toleranței, respectului". 


Repartizarea celor 600-700 de fotolii de parlamentar trebuie încă să se limpezească, urmare a complexității sistemului de vot german, dar refuzul social-democraților complică misiunea Angelei Merkel, care va trebui, prin urmare, să convingă a priori atât liberalii din FDP, cât și Verzii, două partide pe poziții adesea opuse. 


Victoria conservatorilor este umbrită de rezultatul formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD), partid anti-imigrație, care ar ocupa poziția a treia, fapt ce provoacă un șoc pentru țară. AfD își face, așadar, o intrare în forță în parlament, o premieră după 1945 pentru un partid care are discursuri anti-imigrație, anti-islam, anti-euro și revizioniste.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2616 secunde