Alegeri prezidențiale în Franța. Macron și Le Pen se luptă în turul doi

242
Alegeri prezidențiale în Franța. Macron și Le Pen se luptă în turul doi - fond-1649685557.jpg

Articole de la același autor

Principalii doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Franţa, actualul şef al statului, centristul Emmanuel Macron, şi politicianul de extremă dreapta Marine Le Pen, s-au calificat duminică în finala prezidențială din 24 aprilie. Macron a obţinut 27,6% din voturi, în timp ce Le Pen a avut un procentaj de 23,4.

Emmanuel Macron a declarat că unii candidați, făcând referire la Jean-Luc Mélenchon, le-au cerut alegătorilor să-l voteze pentru a bloca extrema dreaptă. Macron i-a mulțumit, dar a recunoscut că nu este același lucru cu susținerea programului său. Președintele francez a spus că vrea să construiască o platformă comună, care să unească toate părțile spectrului politic.

De asemenea, Emmanuel Macron le-a cerut alegătorilor francezi să-l voteze pentru a împiedica extrema dreaptă să preia puterea în Franța.

„Îi invit pe toți, inclusiv pe cei care nu m-au votat în primul tur, să se ralieze în spatele nostru”. El a mai spus că speră să-i convingă pe cei care nu au votat sau care au votat candidați extremi. Nu s-a decis încă nimic, a continuat președintele francez.

„Aplicarea populismului și xenofobiei – asta nu este Franța”, a mai transmis președintele Macron.

„Dezbaterea pe care o vom avea în următoarele 15 zile este decisivă pentru țara noastră și pentru Europa. Singurul proiect credibil împotriva costului ridicat al vieții francezilor este al nostru. Singurul proiect pentru muncitori, pentru toți cei care sunt în pragul șomajului, este al nostru. Singurul proiect al Franței și Europei este al nostru. Cred în noi, în noi toți, indiferent de originile noastre, indiferent de opiniile și convingerile noastre. Așa că, în următoarele două săptămâni, să nu ne diminuăm efortul, pentru că încă nu am câștigat. Să fim umili, să fim hotărâți. Să-i convingem pe toți. Puteți conta pe mine pentru a livra acest proiect de progres, de deschidere și de independență, francez și european, pe care l-am apărat în toți acești ani”, a mai spus președintele francez.

„Este în joc viitorul țării noastre”, a precizat Macron, care a mai spus că unii dintre francezi au votat pentru extreme deoarece „s-ar putea să simtă că nu sunt ascultați – vreau să-i cuceresc”, a punctat liderul francez.

Marine Le Pen s-a adresat şi ea susținătorilor săi. Candidata de extremă dreaptă a spus că bătălia pentru runda a doua va fi civilizațională și le-a cerut celor care nu l-au votat pe Macron să o voteze în turul doi.

„Francezii s-au exprimat și mi-au făcut onoarea de a mă califica în turul doi împotriva președintelui în funcție. Doresc să-mi exprim profunda recunoștință”, a spus Le Pen.

Ea a declarat că țara se confruntă cu o alegere între două viziuni opuse asupra viitorului și că reprezintă întruparea dreptății sociale în jurul ideii veche de secole a națiunii și a poporului.

Jean-Luc Mélenchon, candidatul extremei stângi, care a obținut peste 20% din voturi, și-a îndemnat electoratul să nu o voteze în turul doi pe Marine Le Pen. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0291 secunde