Alegerile din SUA ar putea afecta politica externă a preşedintelui Biden

105
Alegerile din SUA ar putea afecta politica externă a preşedintelui Biden - fondbidenn-1666704179.jpg

Articole de la același autor

Dacă republicanii obţin majoritatea într-una din cele două camere ale Congresului la alegerile de la jumătatea mandatului, în 8 noiembrie, după cum prezic sondajele, politica externă a lui Joe Biden ar putea intra într-o perioadă de turbulenţe, deşi o schimbare completă în ceea ce priveşte Ucraina pare puţin probabilă, comentează AFP.

Când Kevin McCarthy, liderul republicanilor în Camera inferioară a Congresului, a avertizat săptămâna trecută că partidul său nu va semna un cec în alb Ucrainei dacă va câştiga alegerile, aliaţii Statelor Unite

şi-au exprimat îngrijorarea.


Republicanii au mai făcut cunoscut că îşi vor folosi prerogativele pentru a examina amănunţit rolul administraţiei Biden în probleme de la imigraţie până la retragerea haotică din Afganistan anul trecut.

Dar dacă există un subiect care ameninţă unitatea republicanilor, dornici, totuşi, să prelungească succesul din noiembrie cu o victorie la prezidenţialele din 2024, acesta este Ucraina.

Donald Trump a rupt cu tradiţia diplomatică americană exprimându-şi admiraţia pentru Vladimir Putin şi prima procedură de destituire împotriva fostului preşedinte republican a fost declanşată de decizia sa de a bloca plata unui ajutor militar acordat Kievului.


Unii republicani pro-Trump au criticat asistenţa militară acordată Ucrainei, care include un pachet iniţial de 40 de miliarde de dolari aprobat în mai de o largă majoritate bipartizană, precum şi o suplimentare de 11,2 miliarde de dolari care rămâne să fie aprobată.

Marjorie Taylor Greene, o aleasă din Georgia cunoscută pentru excesele sale, l-a acuzat astfel pe preşedintele american că trimite dolari câştigaţi cu sudoarea frunţii de contribuabilii americani pentru a ajuta o ţară străină să ducă un război pe care nu are nicio şansă să-l câştige.


Dar liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, s-a angajat să facă chiar mai mult decât Joe Biden pentru Ucraina şi să expedieze arme Kievului, inclusiv rachete capabile să atingă teritoriul Rusiei.

Şi Mike Pence, care a fost vicepreşedintele lui Donald Trump, i-a certat pe republicanii care se opun sprijinirii Ucrainei. „Nu poate fi loc în mişcarea conservatoare pentru lăudătorii lui Putin. În această mişcare există loc doar pentru apărătorii libertăţii”, a declarat el la think tank-ul Heritage Foundation.


Potrivit unui nou sondaj al Chicago Council on Global Affairs, o mare majoritate a americanilor aprobă sprijinul pentru Ucraina şi două treimi dintre republicani sunt în favoarea trimiterii de armament Kievului.

Pentru Colin Dueck de la think tank-ul conservator American Enterprise Institute, comentariile lui Kevin McCarthy au fost destinate să unească diferitele facţiuni ale partidului.

„Unii cred că republicanul mediu din centrul Americii este împotrivă, dar acest lucru este fals”, a explicat expertul. „De asemenea, mă gândesc că există o minoritate care nu este de acord, aşa că încercarea de a gestiona aceste divergenţe nu este uşoară”, a mai spus el.


„Cred că ar fi imprudent să prezicem că o Cameră a Reprezentanţilor cu majoritate republicană s-ar putea întoarce împotriva Ucrainei”, a adăugat expertul



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2118 secunde