Alertă pentru utilizatorii de internet: 19 miliarde de date personale au fost expuse infractorilor cibernetici

285
Alertă pentru utilizatorii de internet: 19 miliarde de date personale au fost expuse infractorilor cibernetici - atac-1641751233.jpg
Anul 2021 s-a conturat ca unul dintre cei mai prolifici de până acum pentru infractorii cibernetici şi numai în prima jumătate a anului au fost expuse aproape 19 miliarde de înregistrări de date, susţin specialiştii companiei de securitate informatică Eset, într-o analiză publicată pe blogul din România.


Pe acest fond, experţii Eset au întocmit o listă a obiceiurilor greşite ale utilizatorilor de Internet, cu scopul ca acestea să fie remediate pentru o mai bună "igienă" cibernetică în 2022.

Potrivit Realitatea.net astfel, o primă greşeală este utilizarea unui software învechit, ceea ce conferă infractorilor cibernetici un atu în a ataca dispozitivele vulnerabile. Datele valabile pentru anul 2020 arată că au fost descoperite peste 18.100 asemenea erori, echivalentul a mai mult de 50 de noi vulnerabilităţi software pe zi.

O altă problemă semnalată de către specialişti se referă la "igiena slabă a parolelor". "Parolele sunt ca nişte chei pentru diverse porţi digitale. Din păcate, deoarece avem atât de multe parole de reţinut - în medie, în jur de 100 - avem tendinţa de a le utiliza neatent. Folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi şi alegerea unor credenţiale uşor de ghicit le oferă hackerilor un avantaj masiv. Aceştia deţin software-uri pentru a trece peste criptarea slabă, pentru a testa conectarea cu variante de parole utilizate în mod obişnuit şi pentru a încerca să utilizeze parole deja compromise ale altor conturi (fenomen cunoscut sub numele de credential stuffing). În schimb, puteţi utiliza un manager de parole pentru a vă aminti şi a reaminti parole sau fraze de acces puternice şi unice. Şi puteţi activa autentificarea cu doi factori (2FA) pe orice cont care oferă această funcţie", explică sursa citată.
Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.266 secunde