Americanii au trimis o navă militară în Marea Neagră. Care este motivul

306
Americanii au trimis o navă militară  în Marea Neagră. Care este motivul - stateleunitetrimitonava-1544194603.jpg

Articole recomandate

SUA au început pregătirile pentru a trimite o navă militară în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor ridicate în regiune, după ce Rusia a capturat pe 25 noiembrie trei nave militare ucrainene și i-a reținut pe toți cei 24 de marinari aflați la bord, anunță CNN.

Armata americană a cerut Departamentului de Stat să anunțe Turcia despre planurile sale de a trimite o navă militară în Marea Neagră, conform a trei oficiali, ei adăugând că decizia este un răspuns la acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

De asemenea Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a informat că guvernul ucrainean a început "pregătiri active" pentru un atac militar în estul Ucrainei, folosindu-se de legea marțială ca acoperire.

"Componente ofensive substanțiale sunt transportate în regiune și sunt dispersate de-a lungul liniei de contact", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova.

SUA trebuie să anunțe Turcia atunci când navele americane trec prin strâmtorile sale, conform Convenției de la Montreux, un tratat din 1936 care gestionează trecerea navelor militare prin cele trei strâmtori ale Turciei, informează news.ro.

Conform tratatului, țările care nu au ieșire la Marea Neagră trebuie să anunțe Turcia cu cel puțin 15 zile înainte să treacă prin strâmtori.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a declarat: "Statele Unite își coordonează activitățile respectând Convenția de la Montreux. Nu vom comenta în ceea ce privește natura corespondenței noastre diplomatice cu Guvernul Turciei".

Doi dintre oficiali au declarat că notificarea are ca scop să permită marinei americane să trimită o navă militară în zonă, însă această opțiune nu va fi neapărat selectată, potrivit news.ro.

"Flota 6 este întotdeauna pregătită să răspundă. Coordonăm constant operațiuni pentru a asigura securitatea și stabilitatea în zonele de operațiuni ale Flotei 6, inclusiv în apele internaționale și spațiul aerian al Mării Negre", a declarat comandantul Kyle Raines, un purtător de cuvânt al Flotei.

Miercuri, marina americană a trimis fregata USS McCampbell în apropierea apelor contestate din Marea Japoniei. Această decizie a fost luată pentru a contracara Rusia, care susțin că apele respective îi aparțin. Un purtător de cuvânt al marinei americane a declarat că Moscova revendică zone care trec cu mult peste cele 12 mile distanță față de coasta Rusiei, care sunt garantate conform dreptului internațional.

Pe 25 noiembrie, trei nave aparținând Marinei ucrainene, care voiau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov, au fost blocate de Paza de Coastă rusă, în apropierea Strâmtorii Kerci, situată între Rusia și Crimeea anexată. După mai multe ore tensionate de manevre, rușii au deschis focul, au confiscat navele ucrainene și i-au luat prozonieri pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora, potrivit news.ro.

Miniștrii de Externe ai NATO au discutat marți despre regiunea Mării Negre cu miniștrii de externe din Ucraina și Georgia, iar Secretarul General al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO și-a întărit prezența în regiune pentru a răspunde la ceea ce el a numit acțiunile agresive ale Rusiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8783 secunde