Angela Merkel nu este de acord cu viziunea radicală a lui Macron despre NATO

232
Angela Merkel nu este de acord cu viziunea radicală a lui Macron despre NATO - angela-1573255708.jpg

Articole recomandate

Cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind NATO, considerând că acesta a folosit "termeni radicali" când a susținut că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Eu nu cred că o astfel de apreciere intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme, chiar dacă trebuie să ne dezmeticim", a spus Angela Merkel într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată la Berlin. 
Potrivit șefei executivului german, Emmanuel Macron a folosit "termeni radicali", punct de vedere ce nu este împărtășit de Merkel în legătură cu cooperarea în interiorul NATO. 


La rândul său, secretarul general al NATO a respins declarațiile lui Macron. Jens Stoltenberg a accentuat că NATO rămâne puternică, iar SUA și Europa "lucrează împreună mai mult decât am făcut-o de decenii". 


Emmanuel Macron a susținut, într-un interviu pentru The Economist, că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-și opinia prin dezangajarea SUA și comportamentul Turciei, stat membru al Alianței Nord-Atlantice. 


"Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO", a afirmat șeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea unei Europe a apărării, în contextul în care viitorul summit al Alianței Nord-Atlantice va avea loc la Londra, la începutul lunii decembrie. 


"Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a SUA cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune desfășurată de un alt partener din NATO, Turcia, într-o zonă unde sunt în joc interesele noastre, fără coordonare", a subliniat el. "Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO", a mai spus Macron. 


În aceste condiții, șeful statului francez se întreabă în special asupra viitorului Articolului 5 al Tratatului, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianței dacă vreunul dintre ei este atacat. 


"Ce va însemna Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o reală întrebare", a spus Emmanuel Macron. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4148 secunde