Apartheidul, regimul segregaționist învins de Nelson Mandela

152
Apartheidul, regimul segregaționist învins de Nelson Mandela - apartheid-1386513996.jpg

Articole recomandate

Apartheidul, învins de Nelson Mandela, a fost un sistem care a impus o strictă segregație rasială la toate nivelurile societății și a marcat timp îndelungat Africa de Sud.

Politica apartheidului - termen tradus prin "evoluție separată" - a luat o formă juridică după victoria Partidului Naționalist în alegerile din 1948.

Imaginea care va rămâne întipărită este fără nicio îndoială cea a locurilor rezervate populației albe în restaurante, la ghișeele poș-tale, la toalete, în băncile publice sau pe plaje.

Însă țara se angajase să separe rasele cu mult mai înainte, și anume din secolul XVII, când primii coloniști olandezi au plantat un gard viu de migdali pentru a proteja o instituție din Cape Town de indigeni.

Gandhi, care a petrecut peste 20 de ani din viața sa în Africa de Sud, a avut o experiență asemănătoare când a fost evacuat, la sosirea sa, în 1893, dintr-un vagon de clasa întâi rezervat populației albe.

Africa de Sud contemporană s-a născut "între albi", în 1910, în urma uniunii între englezi și afrikaners (sau buri), descendenți ai coloniștilor olandezi. În acest proces, majoritatea de culoare a țării a fost ignorată.

Însă populația de culoare a răspuns fondând Congresul Național African (ANC), partidul a cărui conducere va fi preluată mai târziu de Nelson Mandela. Cu toate acestea, ei nu au putut împiedica adoptarea, în anii ’10 și ’20 ai secolului trecut, a mai multor legi favorabile consolidării segregației, ca instituirea unei interdicții pentru populația de culoare de a cumpăra alte terenuri decât cele rezervate săracilor sau alteia ce nu-i oferea dreptul de a practica unele profesii calificate, etc.

Procesul va lua o formă juridică odată cu victoria Partidului Naționalist în alegerile din 1948. Partidul Naționalist își proclama misiunea de a proteja interesele populației afrikaner în fața "pericolului de culoare", amestecându-l de îndată cu "pericolul roșu" (comunist), în contextul Războiului Rece, fapt ce i-a adus simpatia Occidentului, în timp ce restul Africii lua calea decolonizării, adesea socialiste.

Măsurile adoptate de noii lideri ai țării, influențați de ideologia nazistă și convinși că au fost aleși de Dumnezeu, îi va afecta rapid pe toți sud-africanii. Un prim text a interzis căsătoriile inter-rasiale (1949), apoi relațiile sexuale între persoane de rase diferite (1950).

Aproximativ 3,5 milioane de persoane au fost expulzate cu forța de regimul apart-heidului din cartierul sau de la ferma lor, atribuite populației albe.

Răscoala populației de culoare conduse de ANC, presiunea comunității internaționale și dificultățile economice au îndemnat Pretoria să abolească legile rasiste începând din anii ’80. Apartheidul a dispărut cu adevărat odată cu alegerile multirasiale din 1994 și sosirea la putere a lui Mandela. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 06 Decembrie 2013
Stire din Actual : A murit NELSON MANDELA
Pagina a fost generata in 0.9144 secunde