Aproape 2.500 de constănțeni au fost diagnosticați cu cancer, anul trecut

383
Astăzi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Boala care atacă fără avertisment și, uneori, fără ultimatum. Specialiștii vorbesc despre prevenirea cancerului, îngrijorați că invazia maladiei nu mai poate fi controlată. Alimentația, poluarea, stresul, fumatul sunt factorii pe care medicii îi aduc în discuție atunci când vorbesc despre cauzele cancerului.

De la un an la altul, din ce în ce mai mulți constănțeni sunt diagnosticați cu această boală. În evidențele medicilor constănțeni se află 17.659 de bolnavi de cancer, după cum ne-a declarat Nicoleta Buta, statistician la Autoritatea de Sănătate Publică a județului Constanța. Numai anul trecut, 2.497 de persoane au aflat că suferă de cancer. Din fericire, a crescut și numărul cazurilor depistate în faze incipiente, curabile, semn că oamenii au înțeles necesitatea examenelor de rutină. 347 de constănțeni au fost diagnosticați, anul trecut, cu cancere în stadii incipiente și au șanse mari de vindecare.
Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul pulmonar, de sân, de col uterin, de stomac și prostată.
La nivelul județului Constanța, statisticile sunt îngrijorătoare. 379 de persoane au fost diagnosticate, în 2008, cu cancer pulmonar, 267 de femei cu cancer mamar, 120 de constănțence cu cancer de col uterin, iar în cazul a 144 de persoane a fost pus diagnosticul de cancer de stomac.
Medicii spun că depistarea precoce este esențială. Pentru depistarea cancerului bronho-pulmonar, se face cel puțin o radiografie simplă, pentru cancerul mamar este necesar examenul clinic cu ecografie și mamografie, iar pentru cancerul de col uterin există examenul citovaginal Babeș-Papanicolau. Investigațiile pot fi făcute gratuit, dacă pacientul beneficiază de trimitere din partea medicului de familie.
În ceea ce privește modalitățile de tratament, cea mai eficientă atitudine terapeutică în cancer este chirurgia. În urma operației, există șansa ca pacientul să fie vindecat. Alte modalități de tratare sunt chimioterapia, radioterapia și imunoterapia. Tratamentul este personalizat, în funcție de fiecare pacient și de stadiul în care se află boala.
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, medicii vorbesc despre factorii care duc la apariția acestei boli. "Descoperiri recente dovedesc faptul că efectele alimentației asupra cancerelor sunt aceleași pentru toate cancerele, indiferent de factorii care le-au declanșat sau de diferitele lor localizări în organism", a explicat dr. Loti Popescu, șeful Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Autorității de Sănătate Publică.
În cazul cancerului de sân, spre exemplu, medicul spune că riscul crește atunci când o femeie are menstruație la o vârstă timpurie sau menopauză la o vârstă prea înaintată, când există un nivel înalt de hormoni în sânge sau de colesterol sanguin.
O dietă cu aport ridicat de alimente de origine animală și hidrați de carbon rafinați crește riscul de cancer.
Descoperirea într-o fază timpurie a bolii lungește perioada de supraviețuire și asigură șanse pentru creșterea speranței de viață.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.31 secunde