Aproape 200 de ţări nu îşi ating obiectivele climatice

215
Aproape 200 de ţări nu îşi ating obiectivele climatice - fondcrizaclimatica-1635440119.jpg

Articole de la același autor

Aproape 200 de țări s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a preveni cele mai grave consecințe ale crizei climatice, însă există încă un decalaj uriaș între ceea ce s-a promis și ceea ce oamenii de știință spun că este necesar, potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP). Cele mai recente planuri climatice ale țărilor vor asigura doar un mic procent din cantitatea totală de emisii care este necesar să fie redusă pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, notează CNN.

Cu doar câteva zile înainte de începutul conferinței pentru schimbări climatice de la Glasgow, cunoscută și sub numele de COP26, care este considerată crucială pentru atingerea obiectivelor Acordului privind schimbările climatice semnat în 2015 la Paris, UNEP a transmis că planurile naționale ale statelor semnatare de reducere a poluării cu carbon au echivalat până acum cu promisiuni slabe, nerealizate încă.


Zeci de națiuni nu și-au actualizat încă oficial angajamentele de reducere a emisiilor, așa cum ar fi trebuit să facă în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris din 2015.


Dintre țările G20, care reprezintă 80% din emisiile totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Raportul UNEP a mai constatat că șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc vechile obiective privind mediul înconjurător.


Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius, spun oamenii de știință. Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.

În evaluarea sa anuală privind emisiile de CO2 în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius.


Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius, scrie publicația Bangkok Post.

Raportul a mai constatat că angajamentele noi și actualizate privind emisiile vor reduce doar cu 7,5% cantitatea totală a acestora până în 2030, dar este necesară o reducere de 55% a cantității totale de emisii pentru a fi îndeplinit obiectivul de a limita încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius.


Organizatorii summitului COP26 spun că își doresc ca țările să se angajeze la Glasgow să mențină Pământul pe drumul corect spre obiectivul de limitare a temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius prin angajamente mai ambițioase de a-și decarboniza economiile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3187 secunde