Aproape jumătate dintre bolnavii de TBC din Uniunea Europeană sunt români

1084

Articole de la același autor

Dintre europeni, suntem cei mai loviți de boala sărăciei. "România «oferă» 45% dintre cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană. Până când nu vom controla sărăcia din țară, nu putem vorbi despre un control eficient al TBC-ului", a declarat, ieri, la Constanța, prof. dr. Paul Stoicescu, vicepreședintele Societății Române de Pneumologie (SRP).

Problema a fost adusă în discuție la deschiderea celei de-a XX-a ediții a Congresului Societății Române de Pneumologie, care se va desfășura, până sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
În 2002, tuberculoza a atins în țara noastră cea mai mare incidență - este vorba despre 27.000 de cazuri noi.
De atunci, incidența TBC-ului a înregistrat o ușoară scădere. În 2007, în evidențe se aflau 20.000 de cazuri noi înregistrate.

Bolnavii nu primesc medicamentele la timp
Prof. dr. Paul Stoicescu a criticat decizia Ministerului Sănătății de a descentraliza programul de tuberculoză. Medicul a explicat că, în acest fel, din cauza numeroaselor licitații organizate, bolnavii din România ajung în situația în care nu primesc medicamentele la timp.
Situația este îngrijorătoare, având în vedere că, netratată la timp, tuberculoza poate provoca decesul. Acum o lună, un tânăr de 27 de ani din Constanța a decedat răpus de această boală.
De altfel, la Constanța, în fiecare an sunt diagnosticate cu tuberculoză aproximativ 500 de persoane, după cum a declarat dr. Oana Arghir, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare. În 2007, în evidențele medicilor constănțeni figurau 1.096 de persoane bolnave de tuberculoză.

Tuberculoză rezistentă la tratament
De asemenea, 50 pacienți din județul nostru au tuberculoză rezistentă la tratament. Dr. Arghir a subliniat necesitatea ca fiecare bolnav să beneficieze, atunci când este diagnosticat cu TBC și este internat în spital, și de o antibiogramă care să arate la ce fel de tratament tulpina manifestă sensibilitate. Acest lucru este important, întrucât cazurile netratate corespunzător pot duce la cazuri rezistente la tratament. În prezent, antibiograme gratuite se fac doar în cazurile remise sau la cazurile la care tratamentul administrat nu dă rezultate.

Femeile se apucă de fumat
Medicii prezenți la congres au adus în vizor și problema tabagismului. Dr. Bogdan Miron, vicepreședinte al SRP, a precizat că, în ultimii ani, în țara noastră tabagismul este în scădere în rândul bărbaților, dar înregistrează creșteri în rândul femeilor. De asemenea, medicul a precizat că taba-gismul este în creștere cu 11% în rândul adolescenților.
Congresul Societății Române de Pneumologie a ajuns la cea de-a douăzecia ediție și este pentru prima oară când se desfășoară la Constanța. Evenimentul reunește peste 1.400 de participanți atât din țară, cât și de peste hotare. La congres participă și Sylvia Hartl, secretarul general al Societății Europene de Pneumologie. Oferta științifică a congresului este variată: 14 simpozioane, 12 cursuri de perfecționare postuniversitare, sesiuni de postere și comunicări orale.
"Dorim să reiterăm în forță un mesaj important: suntem preocupați de evoluția tuberculozei în țara noastră, dar, sub nicio formă, nu vom ignora celelalte afecțiuni respiratorii, afecțiuni ce reprezintă o provocare la fel de importantă pentru toți pneumologii: bronhopneumopatia obstruc-tivă cronică, neoplasmul bronhopulmonar, astmul, infecțiile respiratorii", a declarat conf. dr. Florin Dumitru Mihălțan, președintele Societății Române de Pneu-mologie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9801 secunde