Arabia Saudită: Discuţii deloc uşoare la reuniunea consacrată războiului din Ucraina

183
Arabia Saudită: Discuţii deloc uşoare la reuniunea consacrată războiului din Ucraina - 1-1691308890.jpg

Articole de la același autor

Arabia Saudită a găzduit, sâmbătă, 5 august, o întâlnire consacrată războiului din Ucraina în care au avut loc discuţii deloc uşoare, potrivit unui reprezentant al Kievului, într-un context diplomatic în care Riadul a acordat spaţiu puterilor emergente apropiate de Moscova, informează agenţia AFP.

Începută după-amiaza la Jeddah, pe malul Mării Roşii, întâlnirea s-a încheiat sâmbătă seara, după câteva ore de discursuri ale delegaţiilor prezente şi o lungă discuţie cu uşile închise.

Aşa cum era de aşteptat, nu va fi emisă nicio declaraţie finală, dar o sursă europeană a raportat un punct de vedere comun cu privire la punctele cheie, în special cu privire la respectarea integrităţii şi suveranităţii teritoriale ale Ucrainei, care trebuie să fie „în centrul oricărui acord de pace”.

Potrivit diplomaţilor, la întâlnire au participat reprezentanţi ai 40 de ţări, cu excepţia Rusiei, Kievul fiind la originea acestor discuţii.

Apropiată atât de Moscova, cât şi de Washington, Arabia Saudită a ţinut să primească la reuniuni reprezentanţi din partea Braziliei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud, puteri emergente membre ale BRICS (din care face parte şi Rusia) care, spre deosebire de Occident, nu s-au alăturat Ucrainei, fără a sprijini totuşi invazia rusă.

„China a participat activ şi s-a arătat deschisă la ideea unei noi întâlniri”, a declarat o sursă europeană. „Eforturile converg pentru a crea condiţiile unei negocieri valide. Întâlnirea de astăzi creează aceste condiţii? Clar că nu. Este un efort pe termen lung”, a adăugat un diplomat francez.

Însă Brazilia consideră că orice negociere reală trebuie să includă toate părţile, inclusiv Rusia, potrivit unei declaraţii făcute de Celso Amorim, consilier al preşedintelui Lula da Silva, care a participat la întâlnire. „Deşi Ucraina este victima cea mai importantă, dacă vrem cu adevărat pacea, trebuie să implicăm Moscova în acest proces într-o formă sau alta”, a spus el.

Într-un discurs pronunţat sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski a indicat, la rândul său, că delegaţia ucraineană şi-a prezentat planul de pace în zece puncte, care prevede retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5128 secunde