Arheologie. A fost descoperit un sanctuar dedicat zeului Mithra

186
Arheologie. A fost descoperit un sanctuar dedicat zeului Mithra - 254-1487958273.jpg

Articole recomandate

Arheologii francezi au descoperit un sanctuar dedicat zeului Mithra pe situl coloniei romane Mariana, din Lucciana, pe insula franceză Corsica, a anunțat vineri Institutul național de cercetări arheologice preventive (Inrap), citat de AFP.


Mariana, o colonie romană fondată în anul 100 î.e.n, a cunoscut apogeul în secolele III-IV e.n., iar portul său a contribuit la comerțul din Marea Mediterană. Săpăturile arheologice au scos la iveală o suburbie a Marianei antice.


Este pentru prima dată când în Corsica este identificat un sanctuar dedicat zeului Mithra. În lipsa unei documentații scrise explicite, informațiile despre mithraism se bazează în principal pe studierea sanctuarelor și a reprezentărilor pictate sau sculptate din acestea.


De origine indo-iraniană, mithraismul a fost probabil introdus în imperiu de soldații romani și de negustorii orientali. Această religie inițiatică, rezervată bărbaților, s-a răspândit în primul secol după Hristos, prima dată în rândul elitelor, apoi în toate straturile societății. 


Sanctuarul din Mariana este alcătuit din mai multe spații caracteristice, printre care o sală de cult și anticamera sa. Sala de adunare dreptunghiulară este format dintr-un coridor central flancat de două banchete lungi. La capătul coridorului se afla un basorelief de marmură, reprezentându-l pe Mithra purtând pe cap boneta frigiană și sacrificând un taur. Trei fragmente ale acestui basorelief au fost descoperite de către arheologi.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2554 secunde