Armata ucraineană susţine că înregistrează succese militare în serie. Rusia bombardează zone recucerite de Kiev

88
Armata ucraineană susţine că înregistrează succese militare în serie. Rusia bombardează zone recucerite de Kiev - fondarmataucraina-1663076353.jpg

Articole de la același autor

Ucraina a anunţat marţi noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună, de sub controlul armatei ruse, echivalentul unui teritoriu ce are de şapte ori suprafaţa Kievului. Rusia a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele ucrainene, relatează AFP.

Armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk, a susţinut armata ucraineană.

Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud.


„În total, de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi eliberaţi.

Armata ucraineană a transmis că, pe întreg frontul, a reuşit să alunge inamicul din peste 20 de localităţi în 24 de ore, adăugând că trupele ruse îşi abandonează poziţiile în grabă şi fug.

În cursul serii, şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, a publicat un video în care o voce din off explică: „Brigada a 14-a mecanizată separată a ajuns la frontiera regiunii Harkov cu Rusia. Aici este satul Ternova”, situat la cinci kilometri de graniţa rusă.

„Este prea devreme pentru a spune unde ne vor duce toate acestea”, a reacţionat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în timpul unei vizite în Mexic.

„Suntem în primele zile (ale contraofensivei - n.r.), prin urmare consider că nu ar fi bine să anticipăm exact unde ne vor duce toate acestea”, a adăugat el.


Tot în regiunea Harkov, parchetul ucrainean a anunţat descoperirea a patru cadavre de civili cu urme de tortură în satul Zaliznicinoie, recent eliberat. „Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de militari ruşi în timpul ocupaţiei satului”, a precizat parchetul. Forţele ruse au fost acuzate de abuzuri repetate în Ucraina.

Duminică, forţele ucrainene au intrat în Izium, în nord-est, localitate care număra 50.000 de locuitori înainte de război şi care a devenit un punct-cheie pentru logistica şi alimentarea trupelor ruse.

Pierderea acestui oraş ar putea contracara serios ambiţiile militare ale Moscovei în estul Ucrainei, consideră experţi militari.

„Ucraina a aplicat o înfrângere operaţională majoră Rusiei preluând aproape în totalitate regiunea Harkov, însă contraofensiva actuală nu va pune capăt războiului”, a atenţionat totuşi ISW (Institute for the Study of War - Institutul pentru Studierea Războiului).

„Soldaţii ucraineni au recâştigat astfel teren în regiunea Lugansk”, unde separatiştii proruşi au proclamat în 2014, la fel ca în regiunea vecină Doneţk, o republică, a adăugat acest centru de reflecţie american.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9189 secunde