Armistițiul s-a încheiat. Israelul a anunțat că luptele au fost reluate: „Hamas a încălcat acordul și ne-a atacat”

591
Armistițiul s-a încheiat. Israelul a anunțat că luptele au fost reluate: „Hamas a încălcat acordul și ne-a atacat” - 7whyse3z35jl7aavbnq6cx7vpi-1701437349.jpg
Armistițiul a expirat și nu a mai fost prelungit. Armata israeliană a anunțat că a reluat luptele împotriva Hamas în Gaza și acuză gruparea că a încălcat armistițiul și a atacat Israelul. În nordul Fâșiei Gaza au loc bombardamente, iar armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din enclavă.


ACTUALIZARE 14:14 Hamas va primi „cea mai cruntă bătaie”, a promis vineri purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, după reluarea ostilităţilor în Fâşia Gaza, la expirarea încetării focului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană, informează France Presse.


După acordul de încetare a focului din 24 noiembrie, prelungit de atunci până în această vineri la 07:00, Hamas şi Israel au făcut schimb în fiecare zi de ostatici, răpiţi în cursul atacului sângeros al Hamas în teritoriul israelian din 7 octombrie, pentru deţinuţi palestinieni aflaţi în închisori israeliene.


Secretarul general al ONU „regretă profund” reluarea ostilităţilor în Fâşia Gaza


ACTUALIZARE 14.00 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „regretă profund” reluarea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza, după mai multe zile de încetare a focului, într-un mesaj postat vineri pe X (ex-Twitter), relatează AFP, citată de Agerpres. „Sper în continuare că va fi posibil să se reînnoiască pauza care a fost instaurată. Reluarea ostilităţilor nu face decât să arate cât de important este să existe o adevărată încetare a focului umanitară”, a adăugat Guterres, la câteva ore după reluarea bombardamentelor armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza. 


Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat Hamas că a „încălcat acordul” care a dus la o încetare a focului umanitară de mai multe zile. Aceasta a permis eliberarea mai multor zeci de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza de la sângerosul atac al Hamas în Israel în 7 octombrie. Acordul prevedea, de asemenea, eliberarea unor deţinuţi palestinieni în Israel şi o creştere semnificativă a ajutoarelor umanitare care să intre în Gaza. La rândul său, UNICEF i-a denunţat pe „cei au decis că uciderea de copii poate fi reluată”.


„Inacţiunea este, în esenţă, o undă verde dată pentru uciderea copiilor. Este iresponsabil să se creadă că noi atacuri asupra populaţiei din Gaza pot duce la altceva decât la un măcel. Este profund tulburător să auzi cum unii au putut ignora moartea tragică a acestor copii, iar acum par să fie mulţumiţi de reluarea ororilor, a atacurilor. A accepta sacrificiul copiilor în Gaza înseamnă că umanitatea este cea care îi abandonează”, a afirmat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, jurnaliştilor la Geneva printr-o legătură video din Gaza.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1298 secunde