Dorințele ascunse ale adolescenților:

"Aș vrea ca părinții să discute mai mult cu mine"

1640
Adolescența înseamnă emoții intense, fluturași în stomac. Tânărul își creează propria lume. Adolescenții vorbesc ore întregi pe messenger, iubesc, au întîlniri secrete, ascultă muzică la maxim, sunt misterioși. De foarte multe ori, prea ocupați cu serviciul și cu problemele zilnice, părinții preferă să îi lase în lumea lor.

"Aș vrea ca părinții mei să discute mai mult cu mine", "Mi-aș dori să îmi spună că sunt mândri de mine" - sunt dorințele ascunse ale adolescenților, pe care psihologii școlari le descoperă în timpul orelor de consiliere. Tinerii spun că între ei și părinți există deficiențe de comunicare, mai ales când vine vorba despre problemele sentimentale și, mai ales, despre sex.
Prima iubire a adolescentului este percepută de părinți drept un atac la inocența copiilor lor. Ei cred că dragostea în adolescență presupune neapărat începerea vieții sexuale. De cele mai multe ori, în relația părinți - adolescenți, sexul este un subiect tabu.

Comunicare deficitară părinți - adolescenți
Camelia Gheorghe Condurache, psiholog, a explicat: "Foarte mulți părinți și copiii lor adolescenți nu vorbesc niciodată despre acest subiect. Există tendința părinților de a băga capul în nisip, după un exemplu celebru, și a considera că tot ce nu știi nu poate să-ți facă rău. Că se înșeală, ne-o de-monstrează realitatea de zi cu zi. Tot mai multe sarcini nedorite în rândul adolescentelor, sfârșite cu avorturi la vârste fragede, când organismul nu este maturizat și pregătit pentru asta, tot mai mulți copii născuți de mame care nu au ajuns la vârsta majoratului. Oricât de stânjenitor ar fi, părinții, diriginții și consilierii școlari trebuie să le vorbescă deschis copiilor și adolescenților despre sex și contracepție".
În multe familii, între părinți și copii există mari deficiențe de comunicare. Adolescenților nu li se acordă prea mare atenție. Părinții îi lasă în lumea lor. Tocmai de aceea, ei găsesc refugiu într-o relație amoroasă, pe care o consolidează începându-și viața sexuală.

Vor să se simtă iubite
Specialistul susține că multe tinere acceptă să-și înceapă viața sexuală pentru că vor să se simtă iubite și pentru că un eventual refuz i-ar determina pe "iubiți" să le întoarcă spatele. În multe cazuri, își încep viața sexuală și chiar rămân însărcinate pentru a umple golul generat de lipsa de iubire a părinților. Își doresc cu disperare să fie iubite și acceptă chiar și sexul neprotejat de dragul celui de lângă ele.
"Aceste tinere nu au respect de sine suficient de puternic pentru a spune «nu» atât sexului în general, cât și sexului neprotejat în particular. Atunci când se simt neiubiți și scăpați de sub control, adolescenții se orientează către singurul lucru pe care-l stăpânesc - propriile trupuri. Făcând sex, își imaginează că sunt iubiți și ocrotiți. Pentru a răspunde câtorva dintre aceste probleme, există soluții precum: voluntariatul, timpul petrecut împreună, aprecierea și reușita școlară și profesională", a explicat psihologul Camelia Gheorghe Condurache.

Părinții trebuie să acorde mai multă atenție copiilor
Părinții trebuie să le acorde mai multă atenție adolescenților - e un lucru cert. Ei trebuie să găsească metode care să îl ajute pe tânăr să-și îmbunătățească respectul de sine.
Potrivit psihologului, o metodă eficientă este voluntariatul la centrele de plasament, la căminele de bătrâni, la adăposturile pentru persoane fără locuință sau la cele pentru animale. Voluntariatul îi va schimba complet atitudinea. "Ajutând oamenii cu care soarta a fost mai puțin generoasă, ori animalele, adolescenții se ajută, în realitate, pe ei înșiși. Până la urmă, ajung - mai cu seamă adolescenții care au pornit de la un nivel foarte jos al încrederii în sine - să-și dorească asemenea activități, pentru că astfel se simt, în primul rând, ei înșiși mai bine", spune psihologul Camelia Gheorghe.
Adolescenții își doresc foarte mult atenția, prețuirea și aprecierea părinților, pentru că asta le îmbunătățește respectul de sine. Adolescenții lăudați pentru că au făcut ceva bine capătă o părere foarte bună despre ei înșiși. Specialistul spune că o fată cu o bună părere despre sine nu simte nevoia să fie acceptată de un băiat cu care refuză să facă sex.
Oricât de ocupați ar fi, părinții trebuie să-și facă timp, o dată pe săptămână, pentru a ieși în oraș cu copilul adolescent. Altminteri, adolescentul, aflat la vârstă critică, riscă să caute pe străzi iubirea și atenția după care tânjește. "Adolescenții îmi spun mereu că le vine mai ușor să vorbească despre subiecte delicate, de exemplu despre sex, în medii propice relaxării, cum ar fi la McDonald’s, într-un parc", spune psihologul.
Studiile arată că adolescenții care se bucură de reușită școlară și profesională și care, de aceea, întrevăd un viitor cu multiple posibilități, sunt mai puternici motivați să se ferească de sarcinile nedorite și de nașterile timpurii.
"Slujbele în vacanță sunt unul dintre cele mai bune remedii pentru respectul de sine lezat al adolescenților. A avea o slujbă înseamnă a trece pragul ritual către condiția de adult. Din nefericire însă, tinerii al căror respect de sine a fost lezat adeseori ezită sau refuză să-și caute o slujbă în vacanță, pentru că se tem de un eventual eșec", a mai spus Camelia Gheorghe Condurache.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8232 secunde