Atacul asupra Siriei, amânat din "motive chimice"

64
Atacul asupra Siriei, amânat din

Articole recomandate

Susținătorii unui atac asupra Siriei și-au declarat intenția de a aștepta concluziile comisiei Organizației Națiunilor Unite (ONU), care anchetează amănuntele utilizării de arme chimice, pentru a aproba planul definitiv de acțiune.

Factorii-cheie care vor determina momentul și anvergura operațiunilor contra Damascului trebuie să fie oferirea de dovezi privind impli-carea regimului sirian în atacurile chimice și repartizarea rolurilor în cadrul coaliției anti-Assad. Potrivit cotidianului rus Kommersant, spre deosebire de campania irakiană, care s-a desfășurat în urmă cu 10 ani sub conducerea indiscutabilă a SUA, președintele Barack Obama nu aspiră la statutul de lider în războiul împotriva Siriei, cedându-l aliaților din Europa și Golful Persic.

Declarațiile vehemente la adresa Damascului care s-au făcut auzite în capitalele occidentale, împreună cu reuniunea extraordinară a Consiliului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care le-a urmat și în timpul căreia a fost lansat insistent apelul la pedepsirea "celor responsabili pentru atacul chimic" au fost considerate o confirmare a faptului că atacul asupra Siriei va avea loc foarte curând. Însă, joi, tonul adversa-rilor lui Assad s-a schimbat: continuând să insiste asupra unei acțiuni de forță, inițiatorii ei au precizat că doresc, totuși, să aștepte concluziile misiunii ONU ce anchetează pe mar-ginea utilizării armelor chimice lângă Damasc. Misiunea ur-mează să-și finalizeze activi-tatea și să plece din Siria, sâmbătă dimineață. Potrivit mass-media americane, ad-ministrația lui Obama nu a susținut ideea de a prelungi activitatea inspectorilor, dând de înțeles că nu vede niciun rost în aceasta.

Intenția de a aștepta concluziile ONU și-a exprimat-o și conducerea Franței, care înainte lansa apeluri ferme în vederea pedepsirii Damascului.

Tot joi a devenit clar că, spre deosebire de campania irakiană de acum 10 ani, care s-a desfășurat sub conducerea indiscutabilă a SUA, în condițiile autoînlăturării Europei, Obama nu aspiră la statutul de lider în războiul împotriva Damascului. Șeful Pentagonului, Chuck Hagel, a dat de înțeles că, "dacă la adresa Siriei va fi inițiată vreo acțiune, atunci va fi vorba despre cooperare internațională". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3029 secunde