Au început protestele în Rusia: cele mai ample mișcări din era Putin

572
Au început protestele în Rusia: cele mai ample mișcări din era Putin - rusia47470300-1323517039.jpg
Moscova și marile orașe ruse sunt astăzi în fierbere. 10 mii de oameni au ieșit în stradă la ample manifestații, organizate de opoziție. La Moscova se anunță a fi cea mai mare demonstrație din ultimii 20 de ani. Protestatarii contestă rezultatele alegerilor legislative din 4 decembrie, câștigate de partidului lui Vladmir Putin.

Sute de persoane s-au adunat sâmbătă în diferite orașe din Rusia pentru a protesta față de fraudele electorale ce au favorizat, la scrutinul din 4 decembrie, partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin, presa rusă și occidentală așteptându-se la cele mai ample proteste din ultimii 20 de ani, scrie NewsIn.

Protestele au început în Extremul Orient rus. Circa 1.000 de persoane s-au adunat în orașul Barnaul din Urali, aproape 200 în piața centrală din Chita, 150 la Vladivostok și alte câteva sute de persoane în Krasnoiarsk. Mai mult de 50 de persoane se adunaseră - într-un miting neautorizat - și la Habarovsk, iar 20 de persoane au fost deja reținute, relatează RIA Novosti.

Proteste similare - autorizate și neautorizate - sunt așteptate pe parcursul zile în zeci de orașe de pe întreg cuprinsul Federației Ruse.

La Moscova a fost autorizat un miting la care se estimează că vor participa 30.000 de persoane, ceea ce ar constitui cel mai amplu protest din Rusia ultimilor 12 ani, de când Vladimir Putin domină scena politică a țării. Cel puțin 50.000 de membri ai forțelor de ordine au fost mobilizați în capitala rusă cu această ocazie.

Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi că cetățenilor "ar trebui să li se dea dreptul de a-și exprima opinia", dacă aceștia "acționează în limitele legii". Însă, a avertizat Putin, dacă protestatarii încalcă regulile, autoritățile ar trebui să acționeze cu mijloacele legale pe care le au la dispoziție.

Protestatarii susțin că alegerile din 4 decembrie - care i-au acordat, cu o marjă mică, majoritatea absolută partidului Rusia Unită - au fost fraudate. Rezultatele oficiale ale scrutinului arată că Rusia Unită a pierdut 77 din cele 315 locuri pe care le deținea anterior, reușind să-și păstreze majoritatea aproape la limită. Părerea generală, însă, întreținută de filmări cu telefoane mobile, relatări pe rețelele de socializare de pe internet, este că a existat o fraudă electorală la nivel global și că partidul lui Putin și-a croit ilegal drumul către victorie.

Sute de persoane au fost arestate în timpul protestelor anti-Putin care au izbucnit pe parcursul săptămânii care a trecut, în special la Moscova și Sankt Petersburg. Autoritățile au fost de acord în cele din urmă, după negocieri cu liderii opoziției, să autorizeze demonstrațiile de sâmbătă, dar în ceea ce privește Moscova au fost de acord să permită un număr mai mare de demonstranți, dacă mitingul este mutat din Piața Revoluției, avută inițial în vedere, în Piața Bolotnaia, o mică insulă pe râul Moscova.

Vineri, Consiliul prezidențial pentru Drepturile Omului, care îl consiliază pe Dmitri Medvedev, a declarat că informațiile despre fraude sunt profund îngrijorătoare, iar alegerile ar trebui repetate, dacă acuzațiile se confirmă. Consiliul nu are însă prerogative de a convoca un nou scrutin.

La începutul săptămânii, experții în materie de securitate au spus că au fost încercări de a contracara exprimarea pe internet a nemulțumirilor din Rusia. Analiza multor mesaje pro-Kremlin postate pe anumite foruri de discuție a arătat că acestea erau trimise de mașini.

Putin, care a fost președinte între anii 2000 și 2008, va câștiga, foarte probabil, un nou mandat prezidențial la scrutinul din martie. Joi, el a dat vina pe SUA pentru recentele tulburări sociale, după ce secretarul de stat Hillary Clinton și-a exprimat unele rezerve față de corectitudinea scrutinului legislativ din 4 decembrie. Premierul rus a spus că declarațiile lui Clinton sunt de natură să "dea tonul pentru câțiva activiști ai opoziției".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Dascălii protestatari iau o pauză
Pagina a fost generata in 0.3853 secunde