Auditorii UE recomandă controale mai bine direcţionate în legătură cu venitul naţional brut

93
Auditorii UE recomandă controale mai bine direcţionate în legătură cu venitul naţional brut - fondcontributiiue-1670851527.jpg

Articole de la același autor

Datele privind VNB (venitul naţional brut) reprezintă un element important pentru calcularea contribuţiilor statelor membre la bugetul UE, dar verificarea acestor date nu a fost suficient de bine direcţionată, avertizează Curtea de Conturi Europeană într-un raport publicat duminică.

Eurostat (Oficiul de statistică al UE) a fost, în general, eficace în ceea ce priveşte identificarea şi abordarea problemelor cu grad ridicat de risc pentru compilarea datelor VNB, dar nu a acordat în mod sistematic prioritate verificării acestor probleme şi ţărilor care se încadrau în categoria cea mai înaltă de risc şi nu a procedat întotdeauna suficient de devreme la verificările respective. De exemplu, Eurostat nu a reacţionat cu promptitudine la problema relocării în scopuri fiscale a activităţilor întreprinderilor multinaţionale.


Contribuţiile bazate pe venitul naţional brut ale ţărilor din UE constituie cea mai importantă sursă de venituri pentru bugetul Uniunii. În 2021, aceste contribuţii s-au ridicat la 116 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ două treimi din buget. Eurostat procedează la verificarea calităţii datelor privind venitul naţional brut ale ţărilor din UE în cicluri multianuale şi poate solicita ţărilor să îşi ajusteze estimările iniţiale, care stau la baza calculării de către Comisie a contribuţiilor lor, în sens crescător sau descrescător. Auditorii Curţii au verificat dacă Eurostat a gestionat bine, în cursul ultimului ciclu 2016-2019, verificările pe care le realizează.


„Este important să se garanteze că contribuţiile bazate pe venitul naţional brut ale ţărilor din UE la bugetul Uniunii sunt echitabile şi previzibile”, a declarat Marek Opiola, membrul Curţii care a condus acest audit. „Pentru ca verificările să fie eficace şi eficiente, Eurostat ar trebui să acorde prioritate problemelor transversale şi ţărilor cu cel mai ridicat factor de risc”, a mai spus el.


Previzibilitatea contribuţiilor bazate pe venitul naţional brut depinde de finalizarea la timp a ciclului de verificare, care durează de obicei patru sau cinci ani, şi de rapiditatea cu care Eurostat informează ţările cu privire la rezultatele acestuia. Curtea a constatat că Eurostat finalizase verificările aşa cum era prevăzut şi furnizase în timp util ţărilor informaţii cu privire la ajustări. Cu toate acestea, numeroase probleme, cu 20% mai multe decât după ciclul precedent, au rămas nesoluţionate sub formă de rezerve, astfel încât există posibilitatea ca ţările vizate de acestea să fie invitate să plătească mai mult în viitor.

Graţie unei noi abordări bazate pe evaluarea riscurilor şi pe utilizarea de praguri, Eurostat a reuşit să identifice şi să atenueze riscurile, ceea ce i-a permis să determine problemele cele mai importante care ar trebui monitorizate, dar nu a valorificat la maximum rezultatele acestei abordări pentru a acorda prioritate verificărilor pentru problemele transversale şi pentru ţările cu grad ridicat de risc.


Eurostat a clasificat toate ţările în trei categorii de risc: ridicat, mediu şi scăzut, dar a efectuat verificări la începutul ciclului, înainte de a verifica alte ţări cu grad mai scăzut de risc, doar pentru trei dintre cele şapte ţări încadrate la categoria cu grad ridicat de risc.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0373 secunde