Austria: Legea privind taxele de studii în universități este neconstituțională

540
Austria: Legea privind taxele de studii în universități este neconstituțională - universitateaustria-1310052608.jpg
Curtea Constituțională a Austriei a declarat, ieri, ca neconstituțională și a suspendat legea privind taxele de studii în universități, informează Agerpres.

Principala prevedere a legii era ca o taxă de 363,36 euro să fie plătită de studenții care au depășit perioada minimă prevăzută pentru o etapă de studii, plus două trimestre. Erau prevăzute și excepții, în caz de boală, graviditate, îngrijire a copilului, handicap, serviciu civil sau un loc de muncă.

Studenții austrieci și cei veniți din celelalte state ale Uniunii Europene care se încadrau în acest termen nu plăteau taxa. Studenții originari din alte țări erau obligați în orice circumstanțe la plata taxei de 363,36 euro.

Potrivit președintelui Curții, Gerhart Holzinger, legea nu reglementează suficient de precis situațiile când aceste taxe trebuie plătite și când nu. Majoritatea studenților sunt încadrați deja în sistemul Bologna (licență și masterat), în care nu există subîmpărțirea menționată în lege, a explicat el.

Termenul de modificare a legii a fost stabilit până la 29 februarie 2012.

"Obiectivul nu trebuie să fie să cârpim, ci să facem ceva nou și inteligent" , a declarat după anunțul deciziei ministrul de resort, Karlheinz Töchterle, care a criticat exceptările introduse în lege în 2008. Potrivit acestuia, pe viitor, universitățile ar putea stabili în mod autonom nivelul taxelor de studii. În opinia ministrului, universitățile atractive ar putea aplica taxe mai mari, ceea ce ar stimula concurența între instituțiile de învățământ, concomitent însă cu un sistem de subvenții, pentru a se evita "o selecție socială".

Potrivit Ministerului Educației, Cercetării și Științei, taxele de studii, introduse în 2001 de gu-vernul ÖVP /Partidul Poporului/-FPÖ /Partidul Libertății/, au adus circa 160 milioane de euro anual, suma scăzând apoi la 30-35 milioa-ne, din cauza numeroaselor exceptări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3353 secunde