Avertisment din partea meteorologilor! Calota glaciară din Groenlanda pierde îngrijorător de multă gheață

224
Avertisment din partea meteorologilor! Calota glaciară din Groenlanda pierde îngrijorător de multă gheață - gheata-1644156016.jpg
Potrivit noilor date din satelit compilate de Polar Portal (o uniune formată din patru instituții de cercetare guvernamentale daneze), calota glaciara din Groenlanda a pierdut peste 4.700 de miliarde de tone de gheață în ultimii 20 de ani. Asta înseamnă suficient de multă cât să poată acoperi toate Statele Unite ale Americii în 0,5 metri de apă, scrie Science Alert.


Datele echipei acoperă cei 20 de ani cuprinși între aprilie 2002 până în august 2021 și se bazează pe observațiile efectuate de flota de sateliți GRACE, lansată în martie 2002.

Potrivit Realitatea.net acești sateliți măsoară schimbările gravitației în întreaga lume, care reflectă modul în care masa este distribuită pe planetă în timp. Acest lucru este util în special pentru estimarea modificărilor masei de gheata, a spus echipa Polar Portal.


Pierderea gheții este deosebit de gravă pe coasta de vest a Groenlandei, unde se crede că încălzirea apelor subterane intensifică topirea calotelor, potrivit NASA. 


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3025 secunde