Avionul hipersonic al US Air Force a picat testele la 15.000 de metri

433
2
Avionul hipersonic al US Air Force a picat testele la 15.000 de metri - x51awaveriderjpgcroprectangle3la-1345101733.jpg

Articole recomandate

Zborul de încercare al avionului X-51A Waverider, un aparat hipersonic experimental al armatei americane, s-a soldat cu un eșec din cauza unei defecțiuni care a împiedicat aprinderea reactorului, deasupra coastelor Californiei, a anunțat US Air Force ieri, potrivit AFP.
Aeronava X-51A Waverider a fost transportată până la înălțimea de circa 15.240 de metri de un avion militar B52, fiind lansată în apropiere de promontoriul Point Mugu, de pe coasta vestică a SUA, la ora locală 11.36 (18.36 GMT).

Propulsat de un motor folosit de obicei la rachete, Waverider a zburat numai 16 secunde din cauza defectării unui ampenaj - dispozitiv de stabilizare și comandă a unui avion -, a anunțat US Air Force într-un comunicat.

Primul reactor trebuia să propulseze prototipul X-51 la viteza Mach 4,5 (peste 5000 kilometri pe oră) timp de 30 de secunde, după care un statoreactor l-ar fi ridicat la altitudinea de 21.000 de metri și la o viteză Mach 6 (un Mach = raportul dintre viteza unui obiect într-un fluid și viteza sunetului în mediul respectiv).

Zborul de încercare a luat însă sfârșit înainte ca statoreactorul să poată fi pus în funcțiune, a precizat sursa citată.

'Toate datele noastre au indicat că erau îndeplinite toate condițiile pentru aprinderea reactorului, iar noi am fost optimiști în ce privește reușita testului', a declarat Charlie Brink, directorul de program al proiectului.

Testul prevedea un zbor de 5 minute la Mach 6, de șase ori mai mare decât viteza sunetului, cu alte cuvinte peste 7.300 de kilometri la oră.

După o serie de teste cu rezultate contradictorii, a mai rămas un singur Waverider din cele patru de care dispunea la început armata americană.

În pofida acestui ultim eșec, strategii Pentagonului își păstrează speranța că vor putea să revoluționeze spațiul aerian prin lansarea avioanelor hipersonice, comparând acest pas înainte cu dezvoltarea dronelor începând din anii 1970.

Aparatul X-51, cu o lungime de 8 metri, a atins Mach 5 cu ocazia primului său test în mai 2010. Zborul care a durat numai trei minute s-a încheiat mai repede decât era prevăzut din cauza unei probleme tehnice.

În afară de X-51A Waverider, NASA și Pentagonul au în curs de execuție mai multe proiecte de avioane hipersonice.



Comentează știrea

Fonduri UE
16 august 2012
FONDURI UE

Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

eleverag sitemap
14 mai 2014
eleverag sitemap

The front blinkers are integrated into an aerodynamic fairing which not only reduces drag, but the fairing keeps the heat off the rider's legs. Recesses on the 19 litre fuel tank provide a tucked in riding position and combined with the upright handlebars and a broad urethane seat makes the Kawasaki Ninja 1000 a comfortable machine to ride long distances. eleverag sitemap http://www.eleverag.com/sitemap.xml

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7497 secunde