Bacteriile, cel mai nou aliat în restaurarea monumentelor din Italia

155
Bacteriile, cel mai nou aliat în restaurarea monumentelor din Italia - bacterii-1635267002.jpg

Articole de la același autor

Cercetătorii italieni au descoperit o nouă metodă de restaurare a operelor de artă afectate de trecerea vremii. Aceștia folosesc bacterii care se hrănesc cu reziduurile depuse de mii de ani pe statuile și siturile care datează din timpul Romei Antice.


Deşi Roma este oraşul etern, artefactele sale nu au scăpat de semnele trecerii timpului. Sub asaltul permanent al poluării, ploilor acide şi a respiraţiei a milioane de turişti, multe din monumentele capitalei italiene şi-au pierdut din strălucire. Stricăciunile provocate în mii de ani de factorii externi sunt remediate în câteva zile de bacterii.

Potrivit Antena3.ro, după ce bacteriile îşi fac datoria, cercetătorii acoperă marmura cu enzime care atrag bacteriile la suprafaţă unde se calcifiază şi contribuie astfel la consolidarea marmurei.

Aşa că găsirea unor noi surse de bacterii este vitală. Pentru asta, cercetărorii analizează eşantioane prelevate din zone industriale, mine părăsite sau chiar situri arheologice.


Metoda a fost folosită deja pentru restaurarea statuilor lui Michelangelo din Capela Medici din Florenţa, iar cercetătorii îşi propun să o folosească pe scară largă în anii ce urmează.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.746 secunde