Scandalul Gibraltar

Barroso le cere autorităților de la Londra și Madrid să respecte dreptul european

122

Articole recomandate

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a insistat ca Madridul și Londra să înceapă un dialog și să respecte dreptul european în diferendul vizând Gibraltarul, relatează AFP. 

După ce, vineri, a avut o întrevedere cu premierul britanic David Cameron, Jose Manuel Barroso l-a contactat, luni, pe șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

"Președintele Barroso și-a exprimat speranța că Spania și Regatul Unit vor aborda diferendul privind Gibraltarul într-o manieră conformă cu apartenența comună la Uniunea Europeană", a menționat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Șeful guvernului spaniol a denunțat "atitudinea inacceptabilă" a autorităților din Gibraltar, potrivit unui comunicat difuzat de guvernul de la Madrid.

Mariano Rajoy și Jose Manuel Barroso au convenit să trimită cât mai curând posibil pe teren o misiune de experți ai UE, pentru a evalua situația, a indicat executivul UE. Această misiune ar urma să se deplaseze în Spania și Gibraltar în cursul lunii septembrie, a precizat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE.

Premierul britanic David Cameron l-a contactat, vinerea trecută, telefonic, pe președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a-i solicita să trimită de urgență o echipă de observatori ai UE la granița dintre Gibraltar și Spania.

În centrul recentelor tensiuni din jurul Gibraltarului se află drepturile de pescuit în apele acestui teritoriu. După ce autoritățile de aici au decis să ridice un dig din beton pentru a împiedica incursiunile pescarilor spanioli, guvernul de la Madrid a sporit controalele la frontieră, ceea ce a condus la cozi lungi la granița cu Gibraltarul, și a amenințat că ar putea institui o taxă de 50 de euro pentru cei care doresc să părăsească enclava britanică.

Gibraltarul este în centrul unui diferend istoric între Madrid și Londra, Spania revendicând acest teritoriu pe care l-a cedat Marii Britanii în anul 1713.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2211 secunde