Belarusul renunță la neutralitatea nucleară, iar Lukașenko primește noi puteri

214
Belarusul renunță la neutralitatea nucleară, iar Lukașenko primește noi puteri - belarus-1646069329.jpg

Articole de la același autor

Belarusul, țară devenită rampă de lansare pentru atacurile Rusiei asupra Ucrainei, a votat duminică pentru a-i da președintelui Alexandr Lukașenko puteri mai mari prin Constituție. Referendumul are ca rezultat și renunțarea la neutralitatea nucleară.

Problema ce a fost supusă la vot viza adoptarea sau nu a acestor amendamente ce ar permite întărirea puterilor lui Lukaşenko, care conduce Belarus cu o mână de fier din 1994.

Peste 65% dintre cetățeni au votat da, a anunțat Comisia Electorală a fostei republici sovietice. Prezența la vot a fost de peste 78%, potrivit aceleiași surse. Rezultatul nu este nicio surpriză, sub controlul strâns al regimului de la Minsk, care de vara trecută reprimă orice opoziție. Într-o declarație dată la o secție de votare, Lukașenko a spus că îi va cere lui Putin să dea înapoi Belarusului armele nucleare la care a renunțat după căderea Uniunii Sovietice.

Referendumul a avut loc într-un moment în care Ucraina vecină este pradă unei invazii ruse declanşate pe 24 februarie, în timp ce negocieri între ruşi şi ucraineni, anunţate de ambele părţi, au avut loc, luni, la frontiera belarusă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5703 secunde