Belarusul se retrage de la summitul Parteneriatului Estic

389

Belarusul a decis, vineri, să nu participe la un summit al Parteneriatului Estic ce reunește UE și șase țări foste sovietice, a anunțat președinția poloneză a UE, în timp ce Minskul este criticat vehement cu privire la nerespectarea drepturilor omului.
"Acest summit se deschide, din nefericire, fără ca toată lumea să fie prezentă, lipsește delegația belarusă", a declarat, la începutul reuniunii la Varșovia, premierul polonez Donald Tusk.
Imaginile televizate de la reuniune au arătat scaunul gol al delegației belaruse.
Această decizie pare o reacție la criticile lansate împotriva regimului belarus de oficialii europeni din cauza represiunii continue a opoziției în țară.
Joi seară, Uniunea Europeană a închis poarta oricărei forme de cooperare cu Belarusul în absența eliberării opozanților politici, un preambul la acest summit, și a lăsat să planeze amenințarea unor noi sancțiuni împotriva regimului președintelui Aleksandr Lukașenko.
Pe de altă pare, Minskul nu a apreciat nivelul de reprezentare care i-a fost acordat la summitul Parteneriatului Estic.
Lukașenko, vizat de interdicția de călătorie în UE, nu a fost invitat. Europenii l-au invitat pe ministrul său de Externe, care a refuzat. Belarusul a vrut să trimită doar un amba-sador, dar până la urmă s-a retras.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 15 Iunie 2009
Stire din Sport : Ne revedem la Beijing!
Pagina a fost generata in 0.6994 secunde