Bilanţ dezastruos după cutremure! Preşedintele Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia

704
Bilanţ dezastruos după cutremure! Preşedintele Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia - 1-1675757002.jpg

Articole recomandate

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele de 7,7 şi 7,6 grade care au zguduit sudul ţării, precum şi Siria, fiind cele mai puternice mişcări seismice care au lovit cele două ţări în aproape un secol, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

Bilanţul cutremurelor care au lovit, luni, Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi, însă amploarea dezastrului în regiunea de frontieră dintre cele două ţări este încă neclară.

Autoritatea oficială de salvare din Turcia (AFAD) a anunţat, marţi, 7 februarie, că bilanţul seismului puternic care a zguduit ţara a ajuns la 3.381 de decese. Conform AFP, aceasta ridică la 4.890 numărul total al victimelor în Turcia şi Siria în urma acestei serii de cutremure, cele mai violente care au lovit regiunea în ultima aproape sută de ani.

Însă bilanţul ar putea creşte, deoarece numeroase persoane se află în continuare sub dărâmături. Echipele de salvare continuă căutarea supravieţuitorilor, pe fondul temperaturilor scăzute.

Ajutoarele internaţionale au ajuns, marţi, în Turcia şi în nordul Siriei. Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, 45 de ţări şi-au oferit ajutorul.

În schimb, în Siria, la apelul lansat de autorităţile de la Damasc a răspuns în special aliatul său rus, care a promis echipe de salvare „în următoarele ore”, în timp ce, conform armatei, peste 300 de militari ruşi sunt deja la faţa locului pentru a ajuta echipele de intervenţie.

ONU a reacţionat la rândul său, dar a insistat ca ajutorul furnizat să ajungă la sirienii de pe întreg teritoriul, dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului.

XXX

Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, a anunţat purtătorul de cuvânt Balazs Ujvari, în cadrul briefingului de presă zilnic al Comisiei.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE este în contact direct cu autorităţile turceşti pentru a coordona sprijinul suplimentar, dacă este necesar.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.473 secunde