Boris Johnson și Jeremy Corbyn s-au contrat dur pe tema Brexit-ului

179
Boris Johnson și Jeremy Corbyn s-au contrat dur pe tema Brexit-ului - boris-1573085336.jpg

Articole recomandate

Premierul britanic Boris Johnson și liderul opoziției laburiste s-au contrat dur, marți, prezentându-se fiecare drept omul care poate rezolva problema Brexit-ului, aflat în centrul campaniei pentru alegerile legislative de la 12 decembrie, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Prim-ministrul conservator a deschis ostilitățile adresându-i o scrisoare liderului laburist, în care îi cere să-și clarifice poziția sa ambiguă față de ieșirea țării din UE. Brexit-ul nu a fost încă pus în practică, la trei ani după ce a fost aprobat prin referendum în 2016, cu 52% din voturi. 


"Când își vor alege viitorul prim-ministru, alegătorii merită să aibă o imagine precisă privind ceea ce va face fiecare conducător potențial în ceea ce privește Brexit-ul", a scris Boris Johnson în această scrisoare publicată de serviciile sale. 


"Timp de luni de zile, ați refuzat să spuneți ce fel de acord doriți cu UE. A venit timpul să clarificați și să explicați care este cu adevărat planul dumneavoastră", a adăugat liderul conservator. 


În fața susținătorilor săi adunați la Harlow, în nordul Londrei, Jeremy Corbyn nu a întârziat să replice. El l-a acuzat pe Johnson că vrea să "deturneze" Brexit-ul pentru a aduce la același nivel drepturile muncitorilor și a deschide serviciul public britanic de sănătate sectorului privat american, în cadrul unui acord de liber-schimb cu SUA. 


"Pentru mulți în Partidul conservator de asta a fost mereu vorba în ceea ce privește Brexitul: să dăm înapoi în ceea ce privește beneficiile obținute prin luptă de clasa muncitoare timp de generații", a denunțat el, evocând un "thatcherism pe steroizi". 
Luând în râs promisiunea nerespectată a lui Boris Johnson de a ieși din UE la 31 octombrie, după ce a fost constrâns să le ceară europenilor o nouă amânare de trei luni, a treia, Jeremy Corbyn a promis să rezolve problema în șase luni dacă ajunge la putere. 


El a spus că vrea să negocieze cu Bruxellesul un nou acord de divorț în trei luni, care ar prevede o formă de uniune vamală cu Uniunea Europeană. El ar supune apoi acest acord unui vot prin referendum, care le va propune alegătorilor și posibilitatea de a rămâne în UE. Însă Jeremy Corbyn s-a abținut de la a-și face publică propria opțiune. 
"Acest termen este realist", a dat el asigurări. "Nu l-am spune dacă nu am crede că este fezabil și posibil", a adăugat Corbyn. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5416 secunde