Budapesta susţine pe deplin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

96
Budapesta susţine pe deplin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană - 1-1684994745.jpg
Guvernul ungar va furniza toat─â asisten┼úa necesar─â Republicii Moldova ├«n demersurile sale de a adera la Uniunea European─â, a declarat, la Chi┼čin─âu, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, transmite agen┼úia MTI.

Peter Szijjarto a pledat, ├«n urma convorbirilor cu omologul s─âu moldovean Nicu Popescu, pentru extinderea c├ót mai rapid─â a UE ┼či str├óngerea cooper─ârii cu ┼ú─ârile din programul Parteneriatului Estic.

┼×eful diploma┼úiei ungare a amintit ÔÇ×pozi┼úiile puterniceÔÇŁ ale b─âncii OTP ┼či companiei farmaceutice Richter pe pia┼úa moldovean─â ┼či c─â, anul trecut, comer┼úul bilateral a atins volumul record de 200 de milioane de euro, se arat─â ├«ntr-un comunicat al MAE ungar.

Szijjarto a men┼úionat c─â membrii NATO nu vor fi compensa┼úi pentru contribu┼úii anterioare viz├ónd finan┼úarea armatei afgane ┼či a exprimat dorin┼úa guvernului ungar ca o parte din aceste fonduri - 322.000 euro - s─â fie folosit─â pentru a ├«nt─âri securitatea Republicii Moldova, explic├ónd c─â aceasta este situat─â ÔÇ×la grani┼úa de est a comunit─â┼úii politice europene ┼či de aceea avem un interes reciproc de securitateÔÇŁ.

Ministrul ungar de externe a vorbit ┼či despre diversificarea energetic─â a Ungariei, men┼úion├ónd ca un pas important ├«n acest sens ├«nceperea livr─ârilor de gaz din Azerbaidjan, prev─âzute pentru anul ├«n curs. Ungaria se a┼čteapt─â s─â primeasc─â 100 de milioane de metri cubi de gaz ├«nc─â din acest an, a precizat Szijjarto.

El a notat că, pentru ca acest proiect să aibă succes, cheia o reprezintă dezvoltarea infrastructurii sud-est-europene, capacităţile actuale nefiind suficiente pentru o diversificare energetică semnificativă.

ÔÇ×Aceasta este o misiune pentru UE. Statele sud-est europene au dreptul s─â a┼čtepte ca UE s─â finan┼úeze proiecte care s─â majoreze capacit─â┼úile de livrare de gazÔÇŁ, a spus ministrul ungar de externe.

Pe 1 iunie, Chi┼čin─âul va g─âzdui o reuniune a Comunit─â┼úii politice europene, de la care se a┼čteapt─â, potrivit ministrul ungar, ÔÇ×o decizie privind dezvoltarea rela┼úiilor ├«n materie de transporturi ┼či energie ├«ntre UE ┼či teritoriile sale frontaliereÔÇŁ.

ÔÇ×Apreciem c─â este inacceptabil ca UE s─â resping─â finan┼úarea infrastructurii de gaz natural ┼či consider─âm gazul ca fiind un pilon important al securit─â┼úii energetice ├«n prezent ┼či ├«n urm─âtorii aniÔÇŁ, a declarat Szijjarto, ad─âug├ónd c─â gazul azer reprezint─â o alternativ─â cheie ┼či pentru Ungaria, ┼či pentru Republica Moldova.

Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3207 secunde