Budapesta susţine pe deplin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

115
Budapesta susţine pe deplin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană - 1-1684994745.jpg
Guvernul ungar va furniza toată asistenţa necesară Republicii Moldova în demersurile sale de a adera la Uniunea Europeană, a declarat, la Chişinău, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, transmite agenţia MTI.

Peter Szijjarto a pledat, în urma convorbirilor cu omologul său moldovean Nicu Popescu, pentru extinderea cât mai rapidă a UE şi strângerea cooperării cu ţările din programul Parteneriatului Estic.

Şeful diplomaţiei ungare a amintit „poziţiile puternice” ale băncii OTP şi companiei farmaceutice Richter pe piaţa moldoveană şi că, anul trecut, comerţul bilateral a atins volumul record de 200 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al MAE ungar.

Szijjarto a menţionat că membrii NATO nu vor fi compensaţi pentru contribuţii anterioare vizând finanţarea armatei afgane şi a exprimat dorinţa guvernului ungar ca o parte din aceste fonduri - 322.000 euro - să fie folosită pentru a întări securitatea Republicii Moldova, explicând că aceasta este situată „la graniţa de est a comunităţii politice europene şi de aceea avem un interes reciproc de securitate”.

Ministrul ungar de externe a vorbit şi despre diversificarea energetică a Ungariei, menţionând ca un pas important în acest sens începerea livrărilor de gaz din Azerbaidjan, prevăzute pentru anul în curs. Ungaria se aşteaptă să primească 100 de milioane de metri cubi de gaz încă din acest an, a precizat Szijjarto.

El a notat că, pentru ca acest proiect să aibă succes, cheia o reprezintă dezvoltarea infrastructurii sud-est-europene, capacităţile actuale nefiind suficiente pentru o diversificare energetică semnificativă.

„Aceasta este o misiune pentru UE. Statele sud-est europene au dreptul să aştepte ca UE să finanţeze proiecte care să majoreze capacităţile de livrare de gaz”, a spus ministrul ungar de externe.

Pe 1 iunie, Chişinăul va găzdui o reuniune a Comunităţii politice europene, de la care se aşteaptă, potrivit ministrul ungar, „o decizie privind dezvoltarea relaţiilor în materie de transporturi şi energie între UE şi teritoriile sale frontaliere”.

„Apreciem că este inacceptabil ca UE să respingă finanţarea infrastructurii de gaz natural şi considerăm gazul ca fiind un pilon important al securităţii energetice în prezent şi în următorii ani”, a declarat Szijjarto, adăugând că gazul azer reprezintă o alternativă cheie şi pentru Ungaria, şi pentru Republica Moldova.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2867 secunde