Budapesta, Varșovia, Praga și Bratislava fac front comun împotriva populiștilor

176
Budapesta, Varșovia, Praga și Bratislava fac front comun împotriva populiștilor - budapesta-1576626510.jpg

Articole recomandate

Primarii progresiști din Budapesta, Varșovia, Praga și Bratislava au încheiat, luni, un "pact al orașelor libere" pentru a face față populiștilor aflați la putere în țările respective și a relansa legăturile cu Uniunea Europeană, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


O ceremonie reunind edilii celor patru capitale s-a desfășurat la Budapesta, unde noul primar de centru-stânga, Gergely Karacsony, a repurtat o victorie surpriză contra candidatului partidului aflat la guvernare, Fidesz, care conducerea capitala ungară de nouă ani. 


După alegerea sa, Karacsony și-a exprimat deschis opoziția față de premierul naționalist Viktor Orban. 
La Varșovia, primarul centrist Rafal Trzaskowski, victorios în 2018 în dauna unui candidat conservator naționalist, este de asemenea o figură emblematică a opoziției. 


"Populismul este un răspuns eronat și simplist la probleme", a declarat, într-o conferință de presă, primarul Pragăi, Zdenek Hrib (38 de ani), afiliat Partidului Piraților și critic vehement al premierului ceh Andrej Babis. 
Cel de-al patrulea semnatar al pactului este Matus Vallo, primarul orașului Bratislava, fără afiliere partizană într-o țară guvernată de stânga populistă. 


XXX 
Declarația include angajamentul comun al celor patru edili pentru a promova libertatea, demnitatea umană, democrația, egalitatea, statul de drept, justiția socială, toleranța și diversitatea culturală. 


Alianța celor patru primari speră să poată dialoga în mod direct cu instanțele UE pentru a obține fonduri europene pentru marile orașe, ocolind astfel administrațiile centrale. 


"În ultimii zece ani, acest fonduri au ajuns adesea la oligarhi prieteni de-ai guvernului; este scandalos că banii europeni finanțează autocrația și pe oligarhi", a accentuat primarul Budapestei. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2568 secunde