Bulgaria negociază construirea unui nou reactor nuclear

61
Bulgaria negociază construirea unui nou reactor nuclear - bulgariareactornuclear-1385311721.jpg
Bulgaria negociază cu Westinghouse construirea unui nou reactor nuclear la Kozlodui. Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de ministrul Economiei și Energiei Dragomir Stoinev, care s-a întors dintr-o vizită în SUA, notează Agerpres. Stoinev a spus că eventualul contract cu compania americană ar putea fi semnat la sfârșitul anului următor, iar lucrările de construcție ar putea începe în anul 2016.

Este vorba de un reactor "AP 1000", de 1.000 MW, care să li se alăture celor două existente cu aceeași capacitate. Alte patru reactoare ale centralei, de 440 MW fiecare, au fost oprite, la cererea Uniunii Europene, în perioada 2002-2006, deoarece au fost considerate nesigure de Bruxelles.

Ministrul Economiei a declarat că nu va fi nevoie de o licitație pentru alegerea tipului de reactor, deoarece AP este cea mai nouă tehnologie și în lume nu există niciuna mai modernă. Stoinev a adăugat că este posibil să fie oferite garanții de stat pentru împrumutul prin care va fi finanțată construcția, astfel încât singurul proprietar al reactorului să fie Holdingul bulgar de Energie. Stoinev a spus că în Statele Unite a avut convorbiri cu banca Eximbank, care este dispusă să finanțeze până la 70% din proiect.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5115 secunde