Bulgaria, țara în care lumea fuge de la sate

1106
Bulgaria, țara în care lumea fuge de la sate - bulgaria-1336484358.jpg

Articole recomandate

Numărul satelor bulgare rămase fără niciun locuitor a crescut cu două în ultimele zece luni ale anului 2011, consolidând imaginea unei depopulări a zonelor rurale din Bulgaria.

Conform ultimului recensământ din Bulgaria, efectuat în februa-

rie 2011, 181 de sate nu aveau niciun locuitor, dar potrivit sta-tisticilor oficiale, până la sfârșitul lui decembrie 2011, numărul lor a crescut la 183, relatează site-ul Novinite.com.

Statisticile arată că cinci dintre cele 181 de sate care nu erau locuite în februarie 2011 au locuitori în prezent, relatează Agenția de Presă Bulgară. Acest lucru în-seamnă însă că alte șapte sate au rămas fără locuitori în ultimele zece luni ale lui 2011.

Regiunea cu cele mai multe sate depopulate este Gabrovo, în partea de centru-nord a Bulgariei, urmată de regiunea învecinată Veliko Târnovo și de regiunea Kardjali din Munții Rodopi, în sud-estul țării.

Satul Lozen, situat la est de capitala Sofia, rămâne cel mai mare din Bulgaria, cu o populație de 6.281 de persoane, aflată totuși într-o ușoară scădere.

v v v

Populația scade rapid în statele foste comuniste din Europa, în condițiile în care aderarea la Uniunea Europeană, deși a adus prosperitate multora, a facilitat emigrarea tinerilor din est, comentează "The Independent" în ediția online, precizând că Bulgaria este printre țările cele mai afectate de acest fenomen.

La peste 20 de ani după căderea comunismului, diferențele economice dintre estul și vestul Europei persistă, iar populația unor țări de la Marea Neagră până la Marea Baltică scade într-un ritm alarmant.

Până în 2060, Letonia, Polonia și Bulgaria vor avea cel mai mare procentaj de locuitori în vârstă comparativ cu populația din UE care lucrează.

Există însă și beneficii ale numărului mare de cetățeni care lucrează în străinătate. Diaspora Bulgariei a trimis familiilor din țară aproape două miliarde de euro în 2011, o sumă folositoare pentru comunitățile sărace. Lucrul în străinătate îi ajută de asemenea pe imigranți să obțină noi calificări, pe care le utilizează când revin în țările lor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.558 secunde