Cade regimul de la Teheran? "ESTE DOAR O CHESTIUNE DE TIMP"

251
Cade regimul de la Teheran?

Articole recomandate

Prințul iranian în exil Reza Pahlavi, fiul ultimului șah al Iranului, a prezis miercuri căderea Republicii Islamice în următoarele luni, îndemnând occidentalii să nu negocieze cu regimul de la Teheran, relatează France Presse, conform Agerpres. La o conferință la Washington, el a făcut o paralelă între manifestațiile iraniene din ultimele luni și revoluția islamică ce a condus la răsturnarea tatălui său la începutul anului 1979.

"Este doar o chestiune de timp", "cred că este aceeași stare de spirit", a spus fostul prinț moștenitor în vârstă de 59 de ani, care locuiește într-o suburbie a capitalei SUA. "Durează doar câteva săptămâni sau luni pentru a ajunge la prăbușirea finală, la fel ca în ultimele trei luni din 1978 înainte de revoluție", a apreciat el.

Opozanții iranieni aflați în exil au prezis deja în mod repetat căderea iminentă a regimului de la Teheran. Cu toate acestea, Reza Pahlavi a dat asigurări că iranienii ar putea "de această dată să simtă această ocazie pentru prima dată în 40 de ani".

Iranienii au ieșit pe străzile multor orașe din țară în noiembrie pentru a protesta împotriva creșterii prețului benzinei, dar mișcarea de protest a fost reprimată violent de autorități. notează AFP. Potrivit organizației pentru drepturile omului Amnesty International, această represiune a făcut peste 300 de morți, în timp ce liderii americani spun că numărul morților ar putea ajunge sau depăși 1.500.

În ultimele zile, în special în rândul studenților de la universitatea din Teheran, noi proteste au izbucnit când armata iraniană a recunoscut că a doborât un avion de linie ucrainean din greșeală, după ce inițial a negat orice responsabilitate.

Președintele american Donald Trump și-a exprimat imediat sprijinit față de manifestanți și a avertizat împotriva oricărei represiuni.

În discursul său la think tank-ul Hudson Institute, Reza Pahlavi și-a exprimat sprijinul față de politica președintelui american de "presiune maximă" asupra Republicii Islamice. "Este timpul să recunoaștem că acesta nu este un regim normal și nu își va schimba comportamentul", a spus el. "Compatrioții mei înțeleg că acest regim nu poate fi reformat și trebuie alungat". El și-a exprimat opinia că iranienii nu vor să fie sacrificați "pe altarul diplomației și al negocierilor".

Fiul ultimului șah, care a fost un monarh pro-occidental și un aliat apropiat al Statelor Unite, nu s-a referit la perspectiva restabilirii dinastiei sale. El a spus că este gata să sprijine o vastă coaliție de iranieni pentru a înlocui regimul actual cu o democrație laică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4415 secunde