Cântăreața de operă Edita Gruberova, supranumită „regina coloraturii", a încetat din viață

144
Cântăreața de operă Edita Gruberova, supranumită „regina coloraturii

Articole de la același autor

Cântăreaţa de operă de origine slovacă Edita Gruberova a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani, după o jumătate de secol de carieră pe scene din întreaga lume în care tehnica şi vocea sa puternică de soprană au transformat-o într-un reper, informează AFP marţi.

''Cu regret trebuie să anunţăm că soprana Edita Gruberova a decedat la Zurich la vârsta de 74 de ani'', a anunţat într-un comunicat agenţia Hilbert Artists Management din München.

Potrivit Agerpres, Soprana, care locuia în Elveţia, a încetat din viaţă luni, a precizat agenţia.

Cunoscută drept ''regina coloraturii'' datorită timbrului şi agilităţii sale vocale, această artistă neobosită a susţinut spectacole în întreaga lume, cu precădere pe scenele operelor din Bavaria, Viena, Zurich sau Barcelona, unde a avut sute de reprezentaţii.

Născută la Bratislava, Edita Gruberova s-a format în mai multe coruri şi la conservatorul din oraşul slovac, înainte de a ajunge în capitala Austriei, rampa de lansare a carierei sale, în 1970.

La Viena şi-a făcut debutul în ''Flautul fermecat'' de Mozart, întruchipând-o pe Regina Nopţii, unul dintre rolurile sale preferate, pe care l-a interpretat de aproape 70 de ori pe scena Staatsoper.

De altfel, Opera de Stat din Viena i-a adus un omagiu vibrant: Edita Gruberova ''nu a fost doar o legendă, ci şi-a lăsat amprenta asupra acestei case şi a reprezentaţiilor sale în peste 700 de spectacole'', a declarat Bogdan Roscic, directorul Staatsoper din Viena, citat într-un comunicat.

''Perfecţiunea sa vocală atât de lăudată nu a fost niciodată un scop în sine, ci s-a aflat întotdeauna în slujba unei devoţiuni fără compromisuri faţă de muzică şi a celei mai bune interpretări posibile a acesteia'', a subliniat el.

Soprana a triumfat în special în rolurile lui Zerbinetta (''Ariadne auf Naxos'', de Strauss), Rosina (''Bărbierul din Sevilla'', de Rossini) sau Lucia (''Lucia di Lammermoor'', de Donizetti), făcând din interpretările sale ''puncte de referinţă pentru generaţiile viitoare'' şi ''momente cheie ale expresiei umane'', potrivit Staatsoper.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Monden : Sylvia, fericită de alegerile din viața ei
Pagina a fost generata in 0.2859 secunde