Carcalaci într-o patiserie din Tomis III

1843
Ieri, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța (OJPC)
a întreprins acțiuni de control la mai multe patiserii de pe lângă piața Tomis III și în piață. La toate unitățile verificate s-au constatat nereguli, drept pentru care reprezentanții societății au fost chemați la sediul OJPC pentru a li se întocmi procese verbale de contravenție. În timpul controlului, patiserii nu păreau deranjați de neregulile găsite de OJPC și vindeau covrigi și plăcinte.

Agenții economici din Tomis III au fost controlați pentru a vedea dacă respectă prevederile legale, modul de depozitare al alimentelor, dacă instrumentele de cântărit au certificat de verificare metrologică. Au fost verificate patiseriile, modul de depozitare al produselor, uleiul în care se prăjesc cocăturile și echi-pamentul de lucru al angajaților.

Trei patiserii verificate,
trei amenzi contravenționale
Prima instituție verificată a fost patiseria "Gogoașa Înfuriată" de lângă fosta autogară din Tomis III. La o primă vedere s-a constatat că persoanele care lucrau în laborator nu aveau echipament de protecție complet, suprafețele de lucru erau insuficient igienizate, iar în spațiul de depozitare al cărnii se găseau și ouă și produse de patiserie.
Gheorghe Trandafir, inspector șef adjunct în cadrul OJPC Con-stanța, a precizat că societatea riscă amendă între 2.000 și 3.000 de lei.
A doua societate verificată, SC Tomax Comercial SRL, se află la cinci metri de prima și prezintă nereguli mai mari decât prima. Aici, reprezentanți OJPC Con-stanța nu au primit halate de la societate, așa cum prevede legea. De asemenea, inspectorii au găsit carcalaci pe pereți, urdă fără ele-mente de identificare sau com-poziție de șuberec neomogenizată. "Le-am făcut o invitație la sediu mâine (n.r. - azi). Întrucât am con-statat prezența unor carcalaci pe pereți, le-am solicitat să aducă la sediu și hârtia care atestă că au făcut deratizarea. Carcalacii sunt transmițători de germeni patogeni, iar siguranța sănătății consuma-torilor este astfel pusă în pericol", a spus Gheorghe Trandafir.
Pentru că neregulile au fost mai multe, patiseria s-a închis pentru igienizare și riscă un cumul de amenzi între 4.000 și 5.000 de lei.
Galim Exim SRL a fost ultima patiserie controlată. Și aici inspec-torii OJPC au constatat lipsa bonetelor de pe capul persona-
lului care lucrează direct pe planșetă, gunoaie sau resturi de ouă. Sacii de făină nu erau depozitați corespunzător, așa cum prevede legea, iar pereții laterali erau insuficient igienizați. Activitatea societății a fost sistată temporar și riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.

Toate tarabele din piețe erau în neregulă
Controlul s-a mutat apoi în piață unde, vânzătorii de la tarabele verificate au fost sancționați. Comercianții din piețe aveau pe tarabe produse stricate, cântarele erau acoperite de produse și cumpărătorii nu puteau vedea exact ce face vânzătorul în spatele tejghelei, marfa deteriorată nu era scoasă din stoc, ba, mai mult, avea și preț.
Toate verificările de ieri au fost de ordin contravențional.
Inspectorii OJPC Constanța urmează să se întâlnească cu reprezentanții de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a începe controalele tematice. Joi se deschide hala pentru miei, iar reprezentanții OPC urmează să efectueze controale.
Doar cântarul de control al pieței a ieșit cu fața curată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8295 secunde