Care sunt promisiunile noului premier britanic, Liz Truss

87
Care sunt promisiunile noului premier britanic, Liz Truss - fondliztruss-1662484915.jpg
După cum deja se știe, Liz Truss a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic, după demisia premierului Boris Johnson, relatează Reuters.

Aşa cum era de aşteptat, Liz Truss, ministru de Externe în guvernul lui Johnson, a câştigat detaşat, cu 57% din voturile membrilor partidului, în timp ce colegul ei de la Finanţe a obţinut 43%.

În vârstă de 47 de ani, Liz Truss a fost învestită premier, după ce a fost primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia, unde a venit şi premierul în exerciţiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Criza energetică, inflaţia, tensiunile cu UE legate de aplicarea protocolului nord-irlandez din acordul de Brexit şi războiul din Ucraina se anunţă a fi principalele provocări ale noii titulare de la Downing Street.

„Voi veni cu un plan clar de reducere a taxelor şi pentru creştere economică. Voi găsi soluţii pentru criza energetică, mă voi ocupa de problema facturilor energetice, dar şi de problemele pe termen lung pe care le avem în aprovizionarea cu energie”, a declarat Truss după anunţul rezultatului votului intern.

„Vreau de asemenea să-i mulţumesc liderului nostru de până acum, Boris Johnson. Boris, tu ai reuşit să închei Brexitul. Tu l-ai zdrobit pe Jeremy Corbyn (fostul lider al opoziţiei laburiste-n.red). Ai desfăşurat vaccinul (anti-COVID-19) şi l-ai oprit pe Vladimir Putin în Ucraina”, a mai spus ea.


Ca ministru de externe, Liz Truss a promovat o legislaţie ce suspendă unilateral o parte a acordului privind Brexitul convenit cu UE şi a promis adoptarea acestei legislaţii (referitoare la protocolul nord-irlandez) dacă devine premier, o mişcare ce ar aduce Londra pe un curs de coliziune cu Bruxelles-ul.

Johnson şi-a anunţat demisia în iulie, după ce rezistase mult timp în faţa contestatarilor din propriul partid şi scandalurilor eclipsate o perioadă de războiul început de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, remarcându-se de atunci prin susţinerea fermă faţă de Kiev, mai ales prin ajutorul militar oferit.

Kremlinul a transmis luni mai devreme că se aşteaptă inclusiv la o înrăutăţire şi mai mult a relaţiilor cu Londra după ce Liz Truss va deveni premier.
 

„N-aş vrea să spun că lucrurile s-ar putea schimba şi mai în rău, pentru că este greu de imaginat ceva mai rău”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Din nefericire însă, aceasta nu poate fi exclusă, dat fiind că cei care au concurat pentru postul de premier britanic s-au întrecut în retorica anti-rusească, în ameninţări că vor lua noi măsuri împotriva ţării noastre şi aşa mai departe”, a adăugat Peskov.

Liz Truss a rămas celebră în Rusia după vizita efectuată acolo în februarie, când a avut cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, o întrevedere descrisă de acesta drept un dialog al surzilor. MAE rus a ironizat atunci şi gafele geografice făcute de ea, printre altele Liz Truss încurcând Marea Baltică cu Marea Neagră.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7438 secunde