Catalonia: În unele orașe din regiune a fost dat jos steagul Spaniei

269
Catalonia: În unele orașe din regiune a fost dat jos steagul Spaniei - imageresize-1509170500.jpg

Articole recomandate

UPDATE / Steagul Spaniei a fost dat jos în mai multe orașe din Catalonia, după ce parlamentul regiunii a votat vineri în favoarea independenței față de Madrid, transmite agenția dpa.


xxx


Consiliul de Miniștri al Spaniei a aprobat vineri demiterea întregului guvern catalan, dizolvarea parlamentului regional și convocarea de alegeri în Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunțat șeful executivului de la Madrid, Mariano Rajoy, transmite EFE.
Consiliul de Miniștri a luat această decizie în contextul măsurilor adoptate de guvernul spaniol pentru restabilirea legalității constituționale, care au fost autorizate vineri de Senat, după ce Parlamentul catalan a aprobat în aceeași zi declararea unilaterală a independenței.

Ca răspuns la provocarea secesionistă, arată EFE, executivul spaniol a dispus destituirea președintelui regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, a vicepreședintelui Oriol Junqueras și a tuturor membrilor cabinetului, ale căror atribuții vor fi asumate de ministerele competente.

Consiliul de Miniștri a ordonat de asemenea demiterea șefilor Departamentului de Interne al guvernului regional, precum și închiderea "ambasadelor" catalane din străinătate, cu excepția celei de la Bruxelles.

Potrivit paginii web a guvernului catalan, această regiune are delegații de reprezentare în exterior în Germania, Franța și Elveția, Regatul Unit și Irlanda, Austria, Italia, Statele Unite și Uniunea Europeană (UE).

Delegația regională a Cataloniei este prezentă la Bruxelles din 1986.

Conform lui Rajoy, executivul spaniol a decis "dispariția" tuturor delegațiilor catalane din străinătate, cu excepția reprezentării la Uniunea Europeană, deși și aici a fost destituit actualul trimis.

Șeful guvernului spaniol a dispus totodată închiderea patronatului Diplocat, entitate mixtă public-privat în serviciul guvernului regional pentru impulsionarea imaginii internaționale a Cataloniei.

Aceste decizii au fost aprobate într-un Consiliu de Miniștri extraordinar, însă a avut loc și o altă ședință, ordinară, în care guvernul de la Madrid a cerut Tribunalului Constituțional să anuleze declarația de independență votată vineri în Parlamentul regional al Cataloniei.

Senatul Spaniei a aprobat vineri, cu majoritate absolută, măsurile propuse de guvern pentru oprirea procesului secesionist din Catalonia, după ce parlamentul acestei comunități autonome a declarat independența regiunii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4669 secunde