Ce înseamnă căderea Afganistanului pentru China și de ce se teme Beijingul de talibani

208
Ce înseamnă căderea Afganistanului pentru China și de ce se teme Beijingul de talibani - fondtalibaninoutati-1629221649.jpg

Articole de la același autor

De când președintele american Joe Biden a anunțat, în luna aprilie, retragerea completă a trupelor americane din Afganistan, s-a vorbit mult despre modul în care China ar putea profita de această mișcare pentru a umple vidul de putere lăsat în urmă de SUA și pentru a-și extinde prezența și influența acolo. Însă, scenele haotice care se desfășoară în aceste zile în capitala afgană Kabul transmit ideea că succesul talibanilor reprezintă pentru China un risc iminent mai mult decât o oportunitate, potrivit unei analize CNN.

Luna trecută, în urma unei întâlniri la nivel înalt între o delegație a liderilor talibani și Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, oficialul chinez a declarat că talibanii „vor juca un rol important în procesul de reconciliere pașnică și reconstrucție din Afganistan”.

Însă pentru China, un vecin al Afganistanului cu investiții substanțiale în regiune, provocările de securitate pe care le reprezintă revenirea bruscă a talibanilor la putere sunt mult mai presante decât orice interese strategice care se află în acest moment la nivel de concept sau de plan de acțiune.

„China nu tinde să perceapă Afganistanul prin prisma oportunităților, ci se concentrează aproape în totalitate pe gestionarea amenințărilor”, a declarat Andrew Small, membru în cadrul think tank-ului american German Marshall Fund din Washington, într-un interviu acordat Consiliului European pentru Relații Externe.

Regimul de la Beijing a fost mult timp precaut cu privire la prezența militară americană în Afganistan, țară alături de care împarte o frontieră de 80 de kilometri în regiunea de vest a Chinei, în Xinjiang, la capătul coridorului îngust Wakhan, care se extinde până în China și separă Tadjikistanul de Pakistan. Dar, în realitate, China a fost unul dintre principalii beneficiari ai stabilității relative pe care SUA au adus-o în regiune în ultimele două decenii.

China este deosebit de preocupată de faptul că Afganistanul ar putea deveni o bază pentru teroriștii și extremiștii care luptă pentru independența regiunii Xinjiang, în mare parte musulmană. Această problemă a fost evidențiată chiar de ministrul Wang în cadrul întâlnirii cu liderii talibani de luna trecută. Drept răspuns, talibanii au promis că „nu vor permite niciodată grupărilor teroriste sau extremiste să folosească teritoriul afgan pentru a se angaja în acte de acțiune dăunătoare Chinei”.

Numai că riscurile de securitate nu sunt legate doar de granițele Chinei. În ultimii ani, China a investit masiv în Asia Centrală prin intermediul programului său de comerț și infrastructură pentru centuri și drumuri, care mai este cunoscut și ca „noul Drum al Mătăsii". Ascensiunea talibanilor la putere în Afganistan ar putea genera un efect secundar asupra militanților islamiști din Asia Centrală, care ar putea amenința ulterior interesele economice și strategice chineze în întreaga regiune.

„Deși regimul de la Beijing se raportează pragmatic la realitățile puterii din Afganistan, agenda ideologică a talibanilor nu a reprezentat niciodată un sentiment confortabil pentru China”, a spus Andrew Small, care a mai adăugat că „guvernul chinez se teme de un posibil efect inspirațional al succesului talibanilor în Afganistan, care s-ar putea extinde în rândul militanților din toată regiunea asiatică, inclusiv în rândul talibanilor pakistanezi".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.617 secunde