Ce ochelari de calculator ar trebui să alegi? - Ochelari cu lentile transparente sau galbene

142


Oamenii folosesc în mod frecvent computere, laptopuri, smartphone-uri, tablete, dar și alte dispozitive similare pentru divertisment și muncă, aproape în fiecare zi. Asta le poate afecta vederea, din cauza cantității mari de lumină albastră emisă de ecranele acestor gadget-uri. Vestea bună este că ei și-ar putea proteja vederea de lumina albastră, prin purtarea unor ochelari cu protecție pentru calculator.

În numeroase studii științifice, s-au analizat efectele nocive ale luminii albastre și s-a ajuns la concluzia că aceasta trebuie pe cât posibil evitată, pentru că în primul rând afectează ritmul circadian natural al corpului și creierul, iar asta provoacă probleme de adormire, noaptea. Utilizarea dispozitivelor electronice (laptop, tabletă) poate duce la perturbarea eliberării melatoninei, care este un hormon responsabil pentru somnul bun, odihnitor și pentru regenerarea corpului.

Pentru a evita astfel de probleme, oamenii care petrec multe ore în fața ecranelor (ce emit lumina albastră) ar putea să poarte ochelari de PC sau de protecție, corespunzători. În acest fel se previn simptomele sindromului de vedere computerizată și suprasolicitarea ochilor.

Mulți oameni care decid să-și cumpere ochelari cu protecție pentru calculator se întreabă ce să aleagă: ochelari cu acoperire antireflex sau cu lentile galbene? Există mai multe tipuri de lentile pentru ochelarii de calculator. Nu toți au lentile galbene, deși acestea par o opțiune foarte bună, deoarece oferă beneficii mari gestionării luminii albastre.

Ochelarii cu lentile galbene

Principalele avantaje, în cazul acestor ochelari, sunt următoarele:

·       Au capacitatea de a absorbi razele UV, nu doar lumina albastră

·       Reduc oboseala oculară și scad riscul de simptome de vedere computerizată

·       Oferă o percepție optimă a profunzimii și contrastului

·       Pot face ca obiectele care apar în câmpul vizual să pară mai luminoase

·       Lentilele galbene conferă contrast în condiții de ceață, deci sunt bune și pentru condus mașina.

Ochelari cu lentile portocalii sau roșii

Aceste lentile în nuanță portocalie sau roșie au o serie de avantaje, ce includ în principal faptul că previn perturbarea somnului, din cauza luminii albastre. Oamenii care nu vor să aibă tulburări de somn (respectiv să adoarmă greu sau să sufere de insomnie) ar putea folosi ochelari cu astfel de lentile, care pot bloca o parte semnificativă din lumina albastră de la ecranul laptopului sau al smartphone-ului.

Ochelari cu lentile transparente






Acești ochelari au lentile clare, ajută la filtrarea luminii albastre, ce ar putea cauza oboseală ochilor. Principalele simptome în caz de oboseală digitală sunt: durere de cap, senzație de ochi uscați, durere la ochi, vedere încețoșată care apare brusc și altele. Prin purtarea de ochelari cu lentile transparente, cu filtru împotriva luminii albastre, se pot feri ochii de oboseală, atunci când se stă la calculator, pentru jocuri, lectură sau navigare pe Internet. Aceștia au o reflexie ușoară albastră, violetă sau verde. 

Ochelarii au proprietăți optice bune, protejează ochii de lumina albastră și oferă și alte avantaje:

·       Elimină strălucirea ecranului și reflexiile luminoase printr-un filtru special al lentilelor

·       Sunt odihnitori și confortabili

·       Prin folosirea lor se previne oboseala oculară și astfel vederea rămâne clară atunci când se lucrează mult timp pe calculator.

Ochelarii de calculator pot fi și cu lentile polarizate (necesare celor cu un stil de viață mai activ), sau chiar pot avea o serie de tratamente speciale, ca de exemplu:

·       Acoperire antireflex, anticeață și anti zgârieturi

·       Protecție împotriva razelor UV

·       Acoperire pentru curățarea lor mai ușoară.

Tratamentul antireflex este foarte important pentru că reduce tensiunea oculară, menține lentilele curate, permite trecerea luminii, sunt eliminate reflexiile de pe suprafața lentilei. Acest tratament protejează împotriva razelor ultraviolete (UV) și în plus, ajută și la creșterea rezistenței lentilelor la zgârieturi și substanțe chimice agresive.

Toate aceste tratamente sunt recomandate, mai ales dacă ochelarii se poartă în diverse activități la locul de muncă. În prezent, computerul este o parte integrantă a vieții noastre și deci, este utilizat în diferite sectoare de activitate, nu doar în profesii legate de IT, arhitectură, medicină. Prin urmare, utilizarea ochelarilor de computer este o necesitate, pentru protejarea ochilor de lumina albastră și menținerea sănătății vederii în timp.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5225 secunde