Ce și-au spus Obama și Romney la cea de-a doua dezbatere

217
Ce și-au spus Obama și Romney la cea de-a doua dezbatere - romneyobama615x400-1350516669.jpg
Cei doi candidați la președinția SUA, democratul Barack Obama, președinte în exercițiu, și republicanul Mitt Romney, au participat marți seară, la Hempstead (40 km est de New York) la cea de-a doua lor dezbatere televizată înaintea scrutinului de la 6 noiembrie. 


Barack Obama și Mitt Romney au răspuns la întrebări adresate din public pe diverse teme de politică internă și externă. Iată cele mai importante declarații făcute în cursul dezbaterii de cei doi rivali, sintetizate de AFP. 

În privința datoriei, Mitt Romney a ținut să remarce că SUA au trecut prin "patru ani consecutivi în cursul cărora Barack Obama a spus că va reduce la jumătate deficitul, dar în schimb l-a dublat. Am trecut de la o datorie na-țională de 10.000 miliar-de de dolari la una de 16.000 de miliarde de dolari. Acest lucru ne așează pe drumul Greciei".

Ce a comentat Barack Obama: "Mitt Romney vrea să continue reducerile de impozite din era Bush pentru americanii cei mai bogați, ceea ce reprezintă 8.000 de miliarde de dolari. Acum, afirmă că vrea să fie sigur că deficitul nu va crește și că vrea să scadă impozitele pentru clasa medie, dar când este întrebat cum are în vedere să facă acest lucru nu poate să răspun-dă. El însuși are de plătit doar 14% impozit, când mulți dintre dvs. trebuie să plătiți mult mai mult".

Pe tema arzătoare a șomajului, Romney a remarcat că "rata șomajului era de 7,8% când Obama a fost învestit ca președinte, acum este tot de 7,8%, avându-i în vedere pe cei care au încetat să-și mai caute de lucru. Avem nevoie de un plan în cinci puncte care să le redea americanilor 12 milioane de locuri noi de muncă în patru ani".

Obama nu a părut convins: "Guvernatorul Rom-ney spune că are un program în cinci puncte. Nu are un program în cinci puncte, programul lui are un singur punct: să se asigure că ameri-canii mai înstăriți pot juca după reguli diferite".

În ce privește energia, Mitt Romney a constatat: "Producția de petrol a scăzut cu 10% și cea de gaz cu 9% sub mandatul lui Obama. De ce? Pentru că președintele a tăiat la jumătate licențele și permisele de foraj pe terenuri aparținând statului".

La rândul său, Barack Obama le-a atras atenția americanilor că "guvernatorul Romney spune că are un plan global, dar de fapt planul lui este de a lăsa companiile petroliere să elaboreze politica energetică. Așadar, ține cont în planul său de petrol și gaz, dar nu și de energiile curate".

Obama nu a ratat ocazia de a aminti că Romney "a afirmat în spatele ușilor închise că 47% dintre locuitorii SUA se consideră victime și refuză să-și asume responsabilități. Reflectați la cei la care s-a referit", i-a îndemnat el pe americani, evocând o declarație controversată făcută în primăvară de adversarul său la acțiune privată de strângere de fonduri.

"Sunt preocupat de 100% dintre americani. Vreau ca 100% dintre americani să aibă un viitor strălucitor și prosper", a dat asigurări Romney. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4398 secunde