Cea mai mare navă de război din lume face escală la Oslo, iritând Moscova

984
Cea mai mare navă de război din lume face escală la Oslo, iritând Moscova - 1-1684995273.jpg
Cea mai mare navă de război construită vreodată, portavionul american USS Gerald Ford, a sosit, miercuri, la Oslo cu escorta sa pentru o escală denunţată de Rusia vecină, relatează agenţia AFP.

Deplasând peste 100.000 de tone, acest prim exemplar al portavioanelor americane cu propulsie nucleară de nouă generaţie a aruncat ancora în Fiordul Oslo la mijlocul zilei, înainte de a participa în câteva zile la exerciţii militare care, potrivit presei locale, ar urma să-l ducă în Arctica.

„Este expresia concretă a relaţiei noastre strânse cu Statele Unite şi demonstrează voinţa colectivă de apărare şi descurajare”, a comentat ministrul norvegian al apărării, Bjoern Arild Gram.

Această escală foarte mediatizată, care intervine în pline tensiuni între Occident şi Rusia cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a fost criticată de ambasada Rusiei la Oslo.

„Nu există nicio problemă în Nord care să necesite o soluţie militară şi nici subiecte în care să fie nevoie de o intervenţie externă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Timur Şekanov. „Dat fiind că la Oslo se acceptă că Rusia nu reprezintă nicio ameninţare militară directă pentru Norvegia, astfel de demonstraţii de forţă apar ilogice şi prejudiciabile”, a adăugat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4508 secunde