Cel puțin 13 morți în urma tragediei din Marea Adriatică

84
Cel puțin 13 morți în urma tragediei din Marea Adriatică - incendiu-1420027150.jpg

Articole recomandate

Incendiul de pe feribotul Norman Atlantic, în largul Albaniei, a provocat 13 morți oficial, dar fără îndoială că numărul lor este mai mare din cauza prezenței unor călători clandestini la bordul navei și a lipsei de fiabilitate a listei de pasageri, transmite Mediafax.ro.
În afară de cei 11 pasageri, între care trei italieni, doi marinari albanezi veniți în ajutorul echipelor de salvare au murit după ruperea unui cablu de remorcare în timpul operațiunilor de salvare pe mare.
Dar epava feribotului, odată recuperată, va dezvălui probabil alte victime, a avertizat marți procurorul din Bari (sud-estul Italiei), Giuseppe Volpe, responsabil de ancheta deschisă pentru elucidarea circumstanțelor producerii tragediei.
Prezența unor călători clandestini la bord este de acum cunoscută, trei dintre ei fiind identificați, doi afgani și un sirian care a cerut azil politic, a precizat procurorul.
Dar fără îndoială că există și alții ascunși în numeroasele camioane transportate de Norman Atlantic, a explicat el. Or, incendiul s-a declanșat la nivelul punții inferioare, acolo unde erau parcate camioanele.
Acestei incertitudini i se adaugă și întrebările cu privire la eventualii dispăruți, în lipsa necunoașterii numărului exact al pasagerilor care se aflau la bordul feribotului duminică, în momentul producerii dramei în Marea Adriatică, în largul Albaniei. Feribotul asigura legătura între Patras (sud-vestul Greciei) și Ancona (estul Italiei).
Singura certitudine este că 427 de persoane, dintre care 56 de membri ai echipajului, au fost salvate în cursul unei operațiuni "fără precedent", potrivit autorităților italiene.
Feribotul, de acum fără pasageri și membri ai echipajului, va fi remorcat către portul italian Brindisi, la aproximativ 75 de kilometri de locul incendiului.
Operațiunea de evacuare a feribotului s-a încheiat luni seara, dar zeci de supraviețuitori de pe Norman Atlantic au fost nevoiți să aștepte 24 de ore pentru a putea ajunge pe uscat.
Nava militară italiană San Giorgio, unde au fost îmbarcați 212 dintre ei, a intrat cu puțin timp înainte de ora 20.00 (21.00 ora României) în portul Brindisi, unde ninsese abundent în cursul după-amiezii. Supraviețuitorii, majoritatea într-o stare de sănătate bună dar extenuați și înfrigurați, s-au revăzut cu rudele după un calvar de aproape trei zile în Marea Adriatică.
Căutarea eventualilor dispăruți nu va fi însă întreruptă, a afirmat marina militară italiană.
Lista de îmbarcare a navei sub pavilion italian, închiriată de compania greacă Anek, anunța într-o primă fază 478 de persoane la bord, dintre care 422 de pasageri, dar compania a revizuit numărul, luni seara, la 475.
Luni seara, ministrul italian al Transporturilor, Maurizio Lupi, nu își ascundea "îndoielile" privind exactitatea acestui document.
Dintre cei 371 de pasageri recuperați de pe feribot, 234 sunt greci, 54 turci, 22 albanezi, 22 italieni și zece elvețieni, fără a mai număra alte naționalități. Pe feribot se aflau și doi câini.
Autoritățile maritime italiene, grecești și albaneze s-au lansat duminică dimineață într-o cursă de căutare contracronometru pentru a recupera sutele de persoane blocate, unele de peste 34 de ore, pe puntea feribotului.
Justiția italiană și cea albaneză vor încerca să stabilească circumstanțele și responsabilii tragediei, în timp ce pasagerii au denunțat lipsa de pregătire a echipajului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9332 secunde